• Bitcoin a fost pe primul loc în jurul valorii de 31.600 de dolari, după ce a depășit peste noapte pragul de 32.000 de dolari pentru prima dată în peste trei săptămâni.
  • Lira sterlină se situa la 1,263 dolari și era pregătită pentru o creștere lunară de 0,5% față de dolar, prima sa creștere lunară din 2022.
  • Euro a fost la 1,0745 dolari, în scădere cu 0,3%, după ce a atins peste noapte un maxim al ultimelor cinci săptămâni de 1,0786 dolari.

Marți, euro a cedat o parte din câștigurile recente. Este încă pregătit pentru cea mai bună lună din ultimul an, piețele repoziționându-se în așteptarea creșterii ratelor dobânzilor în Europa și a posibilității unui ritm mai lent de majorare a ratelor în SUA.

Euro a fost cotat la 1,0745 dolari, în scădere cu 0,3%, după ce în cursul nopții a atins un maxim al ultimelor cinci săptămâni de 1,0786 dolari, în condițiile în care inflația germană a crescut în luna mai la cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente. Acest lucru întărește argumentele în favoarea unor creșteri mai agresive ale dobânzilor din partea Băncii Centrale Europene, care este de așteptat să înceapă să majoreze ratele în iulie pentru prima dată de la începutul pandemiei.

Datele privind IPC din zona euro sunt așteptate mai târziu, marți, iar analiștii CBA au declarat că datele germane implică posibilitatea ca și acestea să fie peste așteptări.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

În plus, „în această seară vor discuta mai mulți oficiali ai BCE, care, fără îndoială, vor vorbi despre perspectivele de creștere a ratelor dobânzilor europene”, au declarat aceștia într-o notă pentru clienți.
De asemenea, euro ar urma să înregistreze un avans de 2,2% în luna mai, ceea ce ar reprezenta cea mai mare creștere lunară din ultimul an.

Indicele dolarului a fost la 101,63, după ce a scăzut peste noapte la minimul ultimelor cinci săptămâni de 101,29. Indicele măsoară dolarul în raport cu șase omologi, cea mai mare pondere fiind acordată euro.

„Accentul s-a mutat de la o inflație mai mare și mai multe creșteri de rate la îngrijorarea dacă înăsprirea Fed a pus presiune asupra economiei, iar acest lucru a dus la slăbirea dolarului în ultimele săptămâni”, a declarat Redmond Wong, strateg de piață la Saxo Markets Hong Kong. El a adăugat, totuși, că nu există certitudinea că Rezerva Federală va pivota de la un ritm agresiv de înăsprire și a subliniat comentariile hawkish de peste noapte ale guvernatorului Fed, Christopher Waller, menționând că „astfel, această tendință de slăbire a dolarului s-ar putea inversa”.

O revenire a activelor și monedelor mai riscante, cauzată parțial de o relaxare a blocajelor din centrul financiar chinezesc Shanghai, a adus mai multă importanță recent și dolarului verde, un refugiu sigur, spun investitorii. Vestea că liderii Uniunii Europene au convenit luni, în principiu, să reducă majoritatea importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, a făcut ca prețul petrolului să crească și a stimulat monedele de bază.

Dolarul canadian a atins 1,2653 pentru un dolar, aproape de maximul de o lună atins peste noapte. Dolarul australian a sărit de la minimul de 0,7163 dolari, ajutat și de datele PMI mai bune decât se așteptau din China și a fost ultima dată în jurul valorii de 0,7180 dolari.