• Exporturile au scăzut în februarie 2025 faţă de februarie 2024 cu 0,7%.
  • Guvernul crede într-o creştere economică de 2,5% în acest an – pe această creştere şi-a fundamentat bugetul.
  • Deficitul de cont curent al balanței de plăti a crescut la 4,8 miliarde de euro, în primele două luni din an.

Exporturile au scăzut în februarie 2025 faţă de februarie 2024 cu 0,7%, scrie ZF. Dar importurile au crescut cu 6,3%. Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a crescut la 4,8 mld. euro, în primele două luni din an, faţă de 2,6 miliarde de euro, în primele două luni din 2024 – un plus de 84%.

În februarie 2025 faţă de februarie trecut, exporturile au scăzut cu 0,7%. Este adevărat că februarie 2024 a avut 29 de zile, iar februarie 2025 28 de zile. Dar o scădere atât de mare nu poate fi justificată doar de o zi. Este drept că, luate împreună – ianuarie şi februarie -, exporturile au consemnat o creştere de 0,7%, cu un ianuarie mai bun.

Când exporturile scad, acesta este semnul că o economie este în suferinţă. Guvernul crede într-o creştere economică de 2,5% în acest an – pe această creştere şi-a fundamentat bugetul. Dar salariile nu mai cresc cu două cifre ca în anii trecuţi – INS arată că creşterea reală a salariilor în februarie (creştere nominală de 9% minus inflaţie) a fost de 4,5%, la o inflaţie de 4,9%.

Recomandări

RAMSTEIN SE REUNEȘTE
GATA CU TRANSPARENȚA
TU ȘTII CE FACE COPILUL TĂU?
ȘTII DE VREME?
CE SE ALEGE DE POLONIA?
NICUȘOR SE OCUPĂ DE DEFICIT

Deci angajaţii nu mai au creşteri salariale reale peste inflaţie, ca în trecut. Inflaţia a scăzut nesemnificativ în februarie, de la 5% la 4,9%. Salariile au crescut cu peste 9% an/an, dar inflaţia muşcă încă bine din aceste venituri. Este posibil, aşadar, ca şi consumul, pe care economia s-a bazat în trecut, să scadă – deci creşterea prognozată să fie pusă în pericol.

Şi încă un lucru: INS arată că creşterea economică de anul trecut a fost de doar 0,8%, faţă 0,9% cum anunţase anterior. Nu este un capăt de ţară, dar nici bine nu este.