• Grecia sărbătorește Ziua Independenței pe 25 martie în amintirea revoluției declanșate în 1821.
  • Jean Valvis s-a născut la Atena dar a crescut în Elveția și a descoperit România în anii ’90.
  • Valvis: E bine să ne amintim de acești oameni care și-au dat viața și sângele și averea.
  • Theodoros Kolokotronis, Konstantinos Kanaris, Laskarina Bouboulina, Athanasios Diakos sunt printre numele onorate de greci.

Ziua Independenței este sărbătoarea pe care Grecia o marchează pe 25 martie. Pe antreprenorul Jean Valvis îl identifici cu România, cu Elveția și Franța, dar originile sale sunt la Atena. Îți spune cât de important este să păstrezi legătura cu rădăcinile familiei tale.

„E o chestie de identitate proprie. Chiar dacă am ajuns să pot spune ca Socrate, că sunt un cetățean al lumii, chiar dacă sunt un grec din diaspora care a cunoscut Elveția și a beneficiat de ospitalitatea României timp de 32 de ani, 32 de ani… am albit aici în România… Am devenit un bucovinean prin adopție… Și prin extensiune un român prin adopție… E o chestie de identitate, am patru bunici greci!”

Omul de afaceri îți spune cum îți găsești în propria familie legătura cu istoria, prin fiecare bunic.

„Doi din Santorini, unul din Sparta și o bunică, mama tatălui, din Epir, unde erau și mulți aromâni, și vlahi și oameni care au știut să facă revoluția când trebuia. Am vorbit grecește în casă, chiar atunci când eram copil, în casă se vorbea greacă”.

Jean Valvis îți arată cum te întâlnești cu istoria și cu propria identitate urmărind povestea rădăcinilor tale.

„Astăzi sunt 203 ani de când s-a declanșat revoluția și eliberarea Greciei, sunt aici pentru un singur motiv. E bine să ne amintim de acești oameni care și-au dat viața și sângele și averea și au depus eforturi făcând un scop din capacitatea de a gândi în libertate, pentru credința și limba lor”.

Omul de afaceri îți explică și în ce măsură se regăsesc românii și grecii împreună în istorie.


„În afară de religie, fiind deopotrivă ortodocși, există rădăcinile în Bizanț, dar și faptul că din fericire nu a fost niciodată un conflict. Nu vă spun câte conflicte sunt cu bulgarii sau cu albanezii… dar grecii și românii nu au avut niciodată niciun conflict”.

Citește și

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?