- „Acesta este cel mai vechi exemplu al acestui tip de oraș cu perle Khaleeji”, a spus Timothy Power, profesor de arheologie.
- În case, arheologii au descoperit perle slăbite și greutăți de scufundare.
- Orașul precede ascensiunea islamului în Peninsula Arabică.
Arheologii au declarat luni că au găsit cel mai vechi oraș cu perle din Golful Persic, pe o insulă din nordul Emiratelor Arabe Unite. Artefactele găsite în acest oraș de pe insula Siniyah din Umm al-Quwain, probabil căzut cândva a mii de oameni și sute de case, datează încă din istoria preislamică a regiunii la sfârșitul secolului al VI-lea. În timp ce orașele mai vechi cu perle au fost menționate în textele istorice, aceasta reprezintă prima dată când arheologii spun că au găsit fizic unul din această epocă străveche în toate națiunile din Golful Persic.
„Acesta este cel mai vechi exemplu al acestui tip de oraș cu perle Khaleeji”, a spus Timothy Power, profesor asociat de arheologie la Universitatea din Emiratele Arabe Unite, folosind un cuvânt care înseamnă „Golf” în arabă. „Este strămoșul spiritual al orașelor precum Dubai.”
Orașul perlat se află pe insula Siniyah, care protejează mlaștinile Khor al-Beida din Umm al-Quwain, un emirat situat la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Dubai, de-a lungul coastei Golfului Persic. Insula, al cărei nume înseamnă „lumini intermitente”, probabil datorită efectului soarelui încins alb deasupra capului, mai ascundea mănăstire creștină veche care datează de peste 1.400 de ani.
„Căsuțele sunt înghesuite acolo”, a adăugat el. „Cheia acolo este permanența. Oamenii trăiesc acolo tot anul.”
În case, arheologii au descoperit perle slăbite și greutăți de scufundare, pe care scafandrii liberi obișnuiau să le arunce rapid pe fundul mării, bazându-se doar pe respirația ținută.
Citește și: