• În ianuarie 1692, în orașul american Salem (în apropiere de Boston) a început un proces împotriva mai multor locuitori, acuzați de practicarea vrăjitoriei.
  • Plângerea a fost inițiată atunci când două fete, în vârstă de 9 și 11 ani, au început să sufere convulsii și spasme.
  • Au plâns și au pretins că au fost vrăjite de femeile din zonă, care își creau dubluri ale lor noaptea.

În ianuarie 1692, în orașul american Salem (în apropiere de Boston) a început un proces împotriva mai multor locuitori, acuzați de practicarea vrăjitoriei.

Plângerea a fost inițiată atunci când două fete, în vârstă de 9 și 11 ani, au început să sufere convulsii și spasme. Au plâns și au pretins că au fost vrăjite de femeile din zonă, care își creau dubluri ale lor noaptea. Magistratul local le-a crezut, așa că a fost lansată o anchetă care a aruncat orașul într-o isterie în masă, cu tot mai multe fete vrăjite și noi persoane implicate în fiecare zi, până când au fost acuzate 141 de persoane.

În cele din urmă, 20 dintre ele au fost executate, iar cinci au murit în închisoare. La patru ani după proces, jurații care au pronunțat sentința aveau să semneze o mărturisire a erorii, în care își puneau acțiunile pe seama fricii și isteriei declanșate de primele acuzații.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Dar ce s-a întâmplat cu adevărat?

Unii istorici, cum ar fi Charles Wentworth Upham (1802-1875), de asemenea primar al orașului Salem și autor al cărții Salem Witchcraft, au indicat „frauda” fetelor, care au încercat să câștige notorietate într-o societate opresivă sau pur și simplu să se protejeze de o ipotetică pedeapsă din cauza zvonurilor privind experimentele de vrăjitorie. Alții au considerat mai plauzibilă ideea că evenimentele au fost produsul unui proces de isterie în masă sau chiar o confruntare între susținătorii și detractorii pastorului Parris.

Cu toate acestea, conform ultimelor cercetări, cea mai puternică teorie este că fetele au suferit de ergotism, o boală cauzată de otrăvirea cu ergot, care este o ciupercă ce crește pe secară și alte cereale. Această ciupercă conține un alcaloid, ergotamina – din care derivă LSD – care poate provoca halucinații, convulsii, gangrenă și, în unele cazuri, moartea. Conform acestei ipoteze, fetele ar fi fost contaminate prin consumul de pâine de secară stricată.

Fie că au fost produsul ergotismului, al unui proces de isterie în masă sau al confruntărilor din jurul figurii pastorului Parris, evenimentele din Salem au rămas în istorie ca o dovadă fatală a ceea ce pot provoca fanatismul religios, acuzațiile false și justiția arbitrară condusă de fervoarea populară.