• 5 modele noi de monede vor fi lansate de Monetăria Regală la începutul anului 2024.
  • Sir Winston Churchill, Palatul Buckingham și sportivi britanici vor fi comemorați pe noi monede din 2024.
  • Palatul Buckingham figurează pe o nouă monedă de 5 lire sterline.

5 modele noi de monede vor fi lansate de Monetăria Regală la începutul anului 2024, „sărbătorind unele dintre cele mai semnificative momente și aniversări care urmează să aibă loc”, conform Sky News.

Monedele sărbătoresc evenimente și aniversări cheie, care includ tributuri aduse Galeriei Naționale, Echipei GB și Paralimpicii GB, în timp ce se pregătesc pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024.

Palatul Buckingham figurează pe o nouă monedă de 5 lire sterline, în timp ce aniversarea a 150 de ani de la nașterea lui Sir Winston și cea de-a 200-a aniversare a Galeriei Naționale figurează pe monede de 2 lire sterline.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA


Noile monede de 50p vor marca cea de-a 200-a aniversare a RNLI.

„Pe măsură ce ne apropiem de Anul Nou, suntem încântați să dezvăluim cinci modele noi care urmează să apară pe monedele comemorative în 2024, sărbătorind unele dintre cele mai semnificative momente și aniversări care urmează să aibă loc”, a declarat Rebecca Morgan, director de monede comemorative la Monetăria Regală.

„Monetăria Regală emite în mod regulat seturi anuale încă din 1971 și au fost colecționate ca opere de artă. Sunt, de asemenea, dăruite oamenilor care sărbătoresc ocazii speciale în anul următor”.

Cele 5 designuri pentru 2024

Proiectată de artistul Henry Gray, moneda de 5 lire sterline a Palatului Buckingham prezintă arhitectura reședinței regale din Londra, în centrul imaginii.

Moneda de 2 lire sterline care comemorează 150 de ani de la nașterea lui Sir Winston Churchill înfățișează un portret al fostului prim-ministru în tinerețe, mai precis în 1895, în uniformă.

Motto-ul „Pavați calea pentru pace și libertate”, este inscripția de pe margine, preluată dintr-o remarcă pe care a făcut-o la sfârșitul anului 1953, în timp ce își îndeplinea al doilea mandat în fruntea țării. Designul care apare pe monedă a fost creat de Natasha Seaward, designer grafic la Royal Mint.

Moneda Galeriei Naționale a fost creată de designerul, Edwina Ellis, prezentând în centru imaginea celebrului muzeu de artă.

Proiectat de directorul artistic Charis Tsevis, moneda înfățișează doi sportivi reprezentând atât Jocurile Olimpice, cât și Jocurile Paralimpice în egală măsură. Monetăria Regală a declarat că a produs moneda pentru a sărbători și pentru a le urarea atleților din GB și ParalympicsGB mult noroc la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024.

Instituția Națională Regală pentru Bărci de Salvare (RNLI) salvează vieți pe mare din anul1824. Pe măsură ce organizația de caritate se apropie de aniversarea a 200 de ani, noua monedă marchează momentul. Modelul a fost creat de designerul de monede John Bergdahl și prezintă steagul RNLI, înconjurat de un colac de salvare care evidențiază cei 200 de ani de serviciu.

Citește și