• Cea mai recentă descoperire a arheologului Ivan Spajc a atras atenția întregii lumi.
  • Ocomtún Maya, un oraș demult pierdut, tocmai a fost descoperit în peninsula Yucatan.
  • Cartografierea zonei va arunca mai multă lumină asupra culturii mayașe dar și la ce ar fi putut duce la prăbușirea dramatică a civilizației lor.

Întotdeauna a existat o fascinație pentru cultura mayașă. Iar cea mai recentă descoperire a arheologului Ivan Sprajc, atrage atenția întregii lumi în peninsula Yucatan din Mexic. Alături de echipa lui cu care lucrează de peste 30 de ani a descoperit orașul Maya, Ocomtun, care ar data între anii 600 și 800 d.Hr, potrivit BBC.

Mihaela Gîrbea, editor Aleph News, îți spune cum au ajuns la acestă descoperire

,,Indiana Jhones lucrează de peste 30 de ani în Yucatan, în căutarea orașelor Mayașe pierdute. Alături de echipa sa a localizat rămășițele unui oraș abandonat, care găzduiește numeroase structuri în formă de piramidă, care se înalță la peste 15 m, amplasate în Zona de Conservare Ecologică Balamkú din Mexic.

Recomandări

CINE IA LOCUL LUI DRULĂ?
ZELENSKI CERE RACHETE CU RAZĂ LUNGĂ
MOLDOVA ȘI UCRAINA PORNESC SPRE UE
FOREVER YOUNG
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI ASSANGE?
ÎNCEP FILMĂRILE LA FREAKY FRIDAY

El a numit situl Ocomtún care înseamnă în mayașă „coloană de piatră”, după numeroasele coloane cilindrice găsite în întreaga așezare. Orașul ar fi ultima gaură neagră de pe harta arheologică a zonei Maya centrale care este peninsula centrală Yucatán de astăzi.

Cartografierea zonei va aduce mai multă lumină asupra culturii mayașe dar și la ce ar fi putut duce la prăbușirea dramatică a civilizației lor. Pentru că civilizația cea mai mare din America Centrală, a avut o perioadă de vârf între 200-900 d.H iar, după anul 1000, aceste civilizații au dispărut brusc lâsând în spatele lor așezările abandonate și întreaga cunoaștere acumulată.

Ce alte orașe a mai descoperit Ivan?

,,În 2013, arheologul sloven și echipa sa au dezgropat un oraș necunoscut anterior de 40.000 de persoane, datând din secolul al VIII-lea, care fusese înghițit de pădurea tropicală, Chactún.

Un an mai târziu, au localizat încă două orașe Maya, Lagunita și Tamchén, care prezentau fiecare temple piramidale, piețe și stele sculptate complicat, care păreau să fi fost abandonate în mod misterios cu aproximativ 1.200 de ani în urmă.

Iar acestă descoprire a fost făcută cu ajutorul Lidar, o tehnologie de scanare cu laser, care arată modificări aduse peisajului de către om. Pentru că aceste zone sunt impenetrabile pentru om, din cauza junglei
dense, tântarilor și chiar jaguarilor. Așa ajungem să descoperim civilizația care au conceput un sistem
de scriere, care au inventat ciocolata, cauciucul și primul joc cu mingea din lume. „

Citește și

Meniul de nuntă McDonald`s. Cât costă și ce conține

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Wimbledon după un meci împotriva unei campioane de Grand Slam

Alertă la Palatul Buckingham: Un bărbat s-a legat cu niște cătușe de porți. Turiștii, avertizați să părăsească zona