• Cercetătorii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au descoperit rămășițele unui oraș mayaș vechi de secole în rezervația ecologică Balamku.
  • Arheologii care au cercetat ruinele din Ocumtun au găsit piramide, coloane de piatră și un teren de jocuri.
  • Mayași își centrau adesea orașele în jurul unor piramide precum cele de la Ocumtun, structurile îndeplinind scopuri religioase.

Au fost găsite urmele unui oraș antic mayaș în Mexic, iar elementele arhitecturale sugerează că declinul lui Ocumtun a coincis cu prăbușirea mai largă a civilizației mayașe între anii 800 și 1000 înaintea erei noastre, scrie Smithsonian.

Arheologii care au cercetat ruinele din Ocumtun au găsit piramide, coloane de piatră și un teren unde se practicau jocuri, locul unde se alfă ruinele se numește rezervația ecologică Balamku din Peninsula Yucatan.

Cercetătorul Ivan Sprajc spune că : „Așezarea a servit probabil ca un centru regional important în perioada clasică mayașă, care s-a întins între 250 și 1000 e.n. Echipa a numit ruinele descoperite „Ocumtun”, care se traduce prin o coloană de piatră în limba mayașă ca o recunoaștere a numeroaselor coloane găsite în sit”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

„Nucleul său monumental se întinde pe mai mult de 123 de hectare și are diverse clădiri mari, inclusiv câteva structuri piramidale înalte de aproape 15 metri”, a adăugat Ivan.

Ce scopuri aveau construcțiile

Infrastructura era comună pentru mayași, civilizația centra adesea orașele în jurul unor piramide precum cele găsite în Ocumtun, structurile îndeplinind scopuri religioase.

Piramidele mari, care pot fi escaladate, precum cele de la Uxmal și Chichen Itza, erau folosite de obicei pentru antrenamente spirituale și ritualuri, inclusiv sacrificii.

Pe lângă piramide și coloane, echipa lui Sprajc a găsit ceramică, trei piețe, un complex alcătuit din „structuri joase și alungite dispuse aproape în cercuri concentrice” și un teren de joc de mingi.

Sursă: NDTV

Mayașii, aztecii și multe alte civilizații mesoamericane jucau un joc cu bile făcute din cauciuc natural, este vorba de: „Sport și divertisment în Mesoamerica antică, jocul avea, de asemenea, asociații simbolice importante reprezentând fertilitatea agricolă sau o bătălie între zi și noapte.”

Citește și: