- Poezia folosește ritmuri și imagini pentru a suscita emoția și imaginația cititorului.
- Prima poezie cunoscută a apărut acum 4.000 de ani în Babylon.
- Astăzi, sunt disponibile nenumărate tipuri de poezii, inclusiv haikus, limericks, sonete și balade.
Ziua Mondială a Poeziei este sărbătorită în fiecare an pe 21 martie. Poți fi cucerit de ea, te poate plimba prin cosmos sau îți poate face legătura cu alte generații. Astăzi, fă-ți timp să o reciți pentru că e Ziua ei Mondială. De la sonete la versuri rap, scopul principal al poeziei rămâne același – să exploreze condiția umană și să invoce emoția prin cuvinte.
„Găsesc important a citi poezie în grup. Îmi place foarte mult să împărtășesc experiența asta, ba chiar de câțiva ani încoace, tot mai puțin o fac singur. Am senzația că puterea asta de coeziune a poeziei este subestimată. Sunt cel mai atras de oamenii pe care îi văd, fie la metrou, fie în alte medii din București, purtând cu ei câte o carte de poezii”, a spus poetul Sorin Despot la Aleph News.
Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi oamenilor către oameni, poezia îmbogăţeşte dialogul, impulsionând progresul uman, fiind necesară în toate epocile. Cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică şi de a creşte oportunitatea ca limbile pe cale de dispariţie să fie auzite, Ziua mondială a poeziei este ocazia de a onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea şi predarea poeziei.
Citește și