• Molodkin refuză să dezvăluie exact ce opere de artă se află în seif, însă lista presupusă include lucrări ale unor artiști celebri precum Picasso, Rembrandt, Warhol și alții.
  • Operele de artă valoroase sunt păstrate într-un seif cu un mecanism de numărătoare inversă care trebuie resetat zilnic pentru a preveni eliberarea substanțelor corozive.
  • Proiectul intitulat „Dead Man’s Switch” este susținut de soția lui Assange.

Andrei Molodkin spune că a adunat 16 opere de artă, despre care el estimează că valorează în mod colectiv peste 45 de milioane de dolari, într-un seif de 29 de tone cu o substanță „extrem de corozivă”, conform Sky News.

Un artist și-a apărat planurile de a distruge capodopere ale lui Pablo Picasso, Rembrandt și Andy Warhol cu ​​acid dacă Julian Assange moare în închisoare. Andrei Molodkin spune că a adunat 16 opere de artă, despre care el estimează că valorează în mod colectiv peste 45 de milioane de dolari, într-un seif de 29 de tone cu o substanță „extrem de corozivă”.

În interiorul seifului se află cutii care conțin operele de artă și o pompă pneumatică care conectează două butoaie albe, unul cu pulbere acidă și celălalt cu un accelerator care ar putea provoca o reacție chimică suficient de puternică pentru a transforma conținutul seifului în resturi, susține Molodkin.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Proiectul numit „Dead Man’s Switch” este susținut de soția lui Assange, Stella, al cărei soț așteaptă apelul final împotriva extrădării în SUA, unde se confruntă cu acuzații în temeiul Legii Spionajului.

Fondatorul Wikileaks este căutat în America pentru o presupusă conspirație de a obține și dezvălui informații despre apărarea națională în urma publicării a sute de mii de documente secrete legate de războaiele din Afganistan și Irak. Bărbatul de 52 de ani neagă orice faptă greșită.

El este deținut în închisoarea Belmarsh din Londra de aproape cinci ani și va fi audiat pe 20 și 21 februarie. Susținătorii lui Assange spun că acesta riscă 175 de ani de închisoare dacă va fi extrădat. Avocatul său susține că viața australianului „este în pericol” dacă recursul eșuează.

Molodkin a declarat: „În vremurile acestea catastrofale, când avem atâtea războaie, să distrugi arta este mult mai tabu decât să distrugi viața unei persoane.” Disidentul rus a refuzat să dezvăluie ce opere de artă se află în seif, dar spune că include lucrări ale lui Picasso, Rembrandt, Warhol, Jasper Johns, Jannis Kounellis, Robert Rauschenberg, Sarah Lucas, Santiago Sierra, Jake Chapman și însuși Molodkin, printre alții

Seiful va fi încuiat vineri și este păstrat la studioul lui Molodkin din sudul Franței, spune artistul, dar plănuiește ca acesta să fie mutat într-un muzeu.

Explicând cum funcționează „Dead Man’s Switch”, el spune că un cronometru de numărătoare inversă de 24 de ore trebuie resetat înainte de a ajunge la zero pentru a preveni eliberarea materialului coroziv. El spune că acest lucru va fi făcut de „cineva apropiat” lui Assange, confirmând că este încă în viață în închisoare în fiecare zi, ceea ce va însemna că cronometrul poate fi reactivat.

Dacă Assange este eliberat din închisoare, operele de artă vor fi returnate proprietarilor lor, adaugă Molodkin.

Citește și: