- Audrey Hepburn a fost mereu considerată un simbol al eleganței
- Când era mai tânără, Angelina Jolie era văzută ca o rebelă
- Cu toate că Audrey Hepburn era un etalon al eleganței, nu suporta să poarte tocuri
- Când Sophia Loren a fost întrebată cum de arată atât de bine, a răspuns: Tot ce vedeți, datorez pastelor
- Monica Bellucci: Feminitatea nu înseamnă cât de mult arăți, ci cum te simți în pielea ta
De 8 martie, celebrezi femeile din viața ta, dar și pe cele care te-au fascinat de pe marele ecran. De-a lungul timpului, cinema-ul a construit, deconstruit și reinventat idealul feminin. De la misterioasa Greta Garbo la puternica Meryl Streep, de la iconica Marilyn Monroe la revoluționara Frances McDormand. Sau, inegalabila Monica Bellucci.
Advertisment
„Da, ar putea fi și Malena, categoric Monica Bellucci, care era splendidă acolo, dar cred că ar trebui să fie și o femeie cu un destin cu totul aparte. M-am gândit că, dintre toate, Scarlett O’Hara ar fi cea mai potrivită, iar recent a apărut o carte despre Vivien Leigh, pentru că ea întruchipa o trecere prin viață și o depășire în momente foarte dificile, așa cum o arată „Tot paripile vântului”. Sigur, Audrey Hepburn în „My Fair Lady” și poate tocmai trecerea aceasta de la o clălerasă la o prințesă. Categoric Ingrid Bergman în „Casablanca”, unde avea de ales între doi iubiți. De obicei, bărbații au de ales între două iubite, dar aici era ceva mai original.
Apoi, cred că un simbol a fost Brigitte Bardot, care de fapt era o continuare a lui Marilyn Monroe, iar Marilyn Monroe era la rândul ei o continuare originală. Așadar, probabil că femeia este mai rar prezentă. Nu țin neapărat la Ziua Femeii, pentru că a fost inventată de Clara Zetkin în perioada comunistă, dar între timp a devenit Ziua Internațională a Femeii, mai ales a drepturilor femeilor. Și tocmai spuneau la franceză acum două zile că în continuare femeile câștigă cu 25% mai puțin decât bărbații, ceva mai bine decât în anii ’80, dar ca să ajungem la egalitate mai avem nevoie de 150 de ani. Așa că probabil, în această perioadă, vom vedea măcar în filme o egalitate mai mare”, a spus Irina Margareta Nistor.
Recomandări
Ce înseamnă feminitatea în film?
„E foarte diferită de la o generație la alta și mă gândesc mult inclusiv la Elvira Popescu, care a fost o reprezentantă minunată a noastră în Franța și care avea un anumit tip de frumusețe. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, s-a ajuns la Nicole Kidman, care nu ne-a încântat neapărat cu filmul ei foarte recent și poate mult prea explicit. A trecut inclusiv de la Steve Asprin, foarte căutată de regizori și premiată recent, inclusiv la Berlinale. Deci succesul în filme este foarte diferit, dar cred că întotdeauna ne face plăcere să vedem o vedetă adevărată, care nu simte nevoia să spună „vreau să fiu o actriță nearanjată”, pentru că tocmai asta este misterul filmului. Ne face să sperăm la o lume mai frumoasă și mai plăritoare”, susține Irina Margareta Nistor.
Cine e un icon feminin al cinematografiei românești?
„Categoric Irina Petrescu, pentru că reprezenta un anumit tip de frumusețe extrem de rafinată și cred că ea încă reprezintă un ideal, pe care l-a reprezentat până spre sfârșitul vieții sale”
Dacă ați recomanda un singur film pe care orice bărbat ar trebui să-l vadă, care ar fi acela?
„Cred că ar trebui să fie „Unora le place jazzul”, pentru că ar înțelege mai bine de ce este capabil un bărbat atunci când se îndrăgostește. Așa că mergeți, îl veți găsi pe Marilyn, dar și doi bărbați minunați și, desigur, mult, mult „Hotelul Ritz”, adică o lume”, a declarat Irina Margareta Nistor, critic de film.
Citește și
- YouTube împlinește 20 de ani. Ce efecte a avut platforma asupra vieților femeilor
- CCR respinge ca „inadmisibile” contestațiile depuse împotriva candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
- Femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Uniunea Europeană impune măsuri pentru ca egalitatea salarială să fie reglată până în 2026
Partenerii noștri