- „Triangle of Sadness”, un film al regizorului suedez Ruben Ostlund, a câştigat sâmbătă Palme d’Or pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Cannes.
- Explorând noţiunile de frumuseţe şi privilegii, filmul trimite două modele într-o croazieră de lux – doar pentru a le lăsa blocate pe o insulă pustie cu o mână de personal şi oaspeţi miliardari.
- Îngrijitoarea de la toaletă se dovedeşte a avea cele mai bune abilităţi de supravieţuire, iar structurile sociale sunt date peste cap.
„Triangle of Sadness”, un film al regizorului suedez Ruben Ostlund, a câştigat sâmbătă Palme d’Or pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Cannes, a anunţat festivalul.
„Când am început să facem acest film cred că am avut un singur obiectiv – să încercăm cu adevărat, cu adevărat, să facem un film interesant pentru public şi să aducem un conţinut care să provoace la reflecţie”, a declarat Ostlund. „Am vrut să îi distrăm, am vrut ca ei să îşi pună întrebări, am vrut ca după proiecţie să iasă în oraş şi să aibă ceva de discutat” , a adăugat el.
Explorând noţiunile de frumuseţe şi privilegii, filmul trimite două modele într-o croazieră de lux – doar pentru a le lăsa blocate pe o insulă pustie cu o mână de personal şi oaspeţi miliardari. Îngrijitoarea de la toaletă se dovedeşte a avea cele mai bune abilităţi de supravieţuire, iar structurile sociale sunt date peste cap.
„Chestia cu Ostlund este că te face să râzi, dar te face şi să te gândeşti”, a spus Variety în recenzia filmului. „Indiferent de sfera pe care o abordează, suntem obligaţi să vedem lumea altfel”.
Ostlund a câştigat Palme d’Or şi în 2017 pentru filmul său „The Square”, o satiră despre un prestigios curator de artă.
Festivalul a acordat Marele Premiu pentru două filme: „Close”, un film al regizorului belgian Lukas Dhont despre prietenie şi masculinitate, şi „Stars at Noon”, care se petrece în Nicaragua zilelor noastre, al regizoarei franceze de autor Claire Denis.
Premiul juriului a revenit, de asemenea, la două filme, „The Eight Mountains”, al regizorilor belgieni Felix Van Groeningen şi Charlotte Vandermeersch, şi „EO”, al regizorului polonez Jerzy Skolimowski, care este povestit prin ochii unui măgar.
„Mulţumesc măgarilor mei”, a spus Skolimowski, în discursul său de acceptare.
Starul sud-coreean Song Kang-ho a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din „Broker”, în timp ce regizorul sud-coreean Park Chan-wook a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor pentru thrillerul romantic „Decision to Leave”.
Iranianca Zar Amir Ebrahimi, care a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul unei jurnaliste care urmăreşte un criminal în serie în „Holy Spider”, a fost vizibil emoţionată. „Poate că prezenţa mea aici în această seară este doar un mesaj – în special pentru femei, femeile iraniene”, a declarat ea la o conferinţă de presă imediat după ceremonie, când a fost întrebată despre o aparentă revărsare de susţinere a ei pe reţelele de socializare, pe care a spus că nu a văzut-o.
Actriţa franceză Carole Bouquet a anunţat un premiu surpriză pentru aniversarea a 75 de ani, pentru a marca ziua de naştere a festivalului. Acesta a fost acordat fraţilor regizori belgieni Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne pentru „Tori şi Lokita” .
Cu ocazia celei de-a 75-a ediţii aniversare, festivalul şi-a reluat calendarul tradiţional în luna mai, după doi ani de întreruperi cauzate de pandemie, şi a marcat revenirea petrecerilor şi a săruturilor – ambele nepermise anul trecut din cauza protocoalelor stricte ale COVID.