• În aprilie 2019, un incendiu a distrus părți mari din Catedrală.
  • Macron: „Un muzeu dedicat Catedralei urmează să fie deschis”.
  • Costurile totale sunt de peste 700 de milioane de euro.

Turnul Notre Dame, încoronat de un cocoș de aur nou-nouț, și-a recăpătat săptămâna trecută locul în orizontul Parisului.

În timp ce turiștii și parizienii s-au adunat pentru a admira revenirea unuia dintre cele mai emblematice elemente, șantierul Notre Dame a rămas în plină desfășurare. Aproape 500 de meșteri sunt ocupați cu eforturile de reconstrucție. Aceștia lucrează pentru ca monumentul să fie gata pentru marea redeschidere peste mai puțin de un an, scrie CNN.

„Este fascinant să vezi cum se restaurează ceva de o asemenea valoare istorică”, a declarat Stephan Book, un turist. „Ambiția de a face totul în cinci ani. Este ca atunci când Kennedy a spus că (oamenii) vor merge pe Lună”, a mai adăugat acesta.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Cu ocazia unei vizite pe șantier, președintele Emmanuel Macron a promis că lucrările sunt în grafic. Notre Dame se va redeschide pe 8 decembrie 2024. Evenimentul are loc la cinci ani și șapte luni după incendiul care a distrus clădirea, în aprilie 2019.
„Până la Jocurile Olimpice, ne așteptăm să fi desfăcut partea superioară a turlei și să fi finalizat mare parte a acoperișului”, a declarat Philippe Jost.

Un efort monumental

Există aproape 250 de companii și ateliere de artă din întreaga țară care lucrează la Catedrală. Printre aceștia se numără tâmplari, pietrari, constructori de schele, sculptori, aurari, sticlari și chiar constructori de orgi, care restaurează cele 8.000 de tuburi și 115 registre ale marii orgi de la Notre Dame, cea mai mare din Franța.

După incendiul din 2019, primii doi ani au fost dedicați punerii în siguranță a clădirii, finalizării studiilor de proiect și atribuirii licitațiilor. Apoi, faza de restaurare a început oficial în septembrie 2021.

În ultimele luni, cele mai vizibile progrese au fost făcute în ceea ce privește restaurarea cadrului acoperișului, a turlei și a marilor galerii superioare.

Marcarea secolului XXI

La începutul acestei luni, Macron a anunțat un concurs care va permite artiștilor contemporani să recreeze șase dintre vitraliile de pe latura sudică a Notre Dame, pentru a marca acest secol.
Într-un mod la fel de comemorativ, numele generalului francez care a supravegheat reconstrucția Notre Dame înainte de a muri într-un accident montan la începutul acestui an, a fost gravat în lemnul turlei. „Jean-Louis Georgelin va rămâne pentru totdeauna parte din Notre Dame”, a declarat Macron.

Numele altor persoane care au participat la reconstrucția Notre Dame au fost incluse permanent în noua catedrală. Un tub sigilat a fost plasat în interiorul cocoșului montat în vârful turlei pe 16 decembrie. Tubul conține un document care enumeră cele 2.000 de nume ale celor care au fost implicați în lucrări.
Cocoșul anterior al turnului catedralei fusese găsit deteriorat printre dărâmături, a doua zi după incendiu. În interiorul acestuia se aflau relicvele Sfântului Denis și ale Sfintei Geneviève, precum și un fragment din coroana de spini a lui Hristos. Toate acestea au rămas intacte și au fost plasate în interiorul noului cocoș.

Catedrala Notre Dame are acum și muzeu

Vechiul cocoș – alături de cele șase vitralii care vor fi înlocuite – va fi adăpostit într-un nou muzeu dedicat Notre Dame. „Va fi un muzeu de artă, un muzeu de istorie, un muzeu pentru a descrie șantierul permanent al Notre Dame de Paris”, a spus el.

Costul reconstrucției Notre Dame este estimat la aproximativ 700 de milioane de euro. În total, 846 de milioane de euro au fost strânse din donații de la 340.000 de donatori din 150 de țări. Jost a declarat că toți banii care nu sunt cheltuiți vor fi folosiți pentru a „aduce beneficii catedralei”.

Citește și