• Bogdan Grabowski a fost invitatul lui Marius Tucă
  • Bogdan Grabowski: „A fost un joc de imagine”
  • Bogdan Grabowski: „Sculptura, acum, se află la familie”

Ai dat bani pentru „Cumințenia Pământului”. Ai vrut să păstrezi această minunăție în patrimoniul național. Totuși, ai mai auzit ceva în ultima vreme? Avocatul proprietarilor „Cumințeniei…”, Bogdan Grabowski, a venit la Marius Tucă să-ți spună cum mai stau lucrurile.

Ce s-a întâmplat cu opera de artă 

Bogdan Grabowski: „A venit evenimentul de la Colectiv, Guvernul a căzut. Am avut 3 întâlniri cu ministrul Culturii de atunci. S-a ajuns la un preț, 11 milioane de euro. Prețul urma să fie achitat peste 6 luni. Noi acceptasem prețul nu momentul în care se face plata. A fost un joc de imagine. Nu am făcut contract. Am avut o promisiune de vânzare-cumpărare. A trecut decembrie, au venit guvernele PSD, nu au mai intrat în dialog cu noi. Se chinuie să restituie banii, nu au cum. Au reglementat situația, acești bani vor rămâne în bugetul statului.”

Unde se află acum Cumințenia Pământului?

Bogdan Grabowski: „Sculptura, acum, se află la familie. A fost expusă la Muzeul de Artă, dar 2000 de euro pe luna… nu au mai avut acești bani. Proprietarele au spus că nu vor să o mai expună. În timpul lui Cioloș a fost expusă la Muzeul Cotroceni, directoarea a spus că vrea să înceteze contractul, că muzeul nu are capacitatea să primească foarte mulți vizitatori și dacă o să vină cineva cu un ciocan să o distrugă? Niște motive aberante, doar să ne forțeze să o luăm de acolo. În 2016 a fost expusă 6 luni la Banca Națională. Am găsit un conservator, l-am adus din Ploiești la Banca Națională, dar nu puteau să o manipuleze. Am montat-o pe soclu, eu împreună cu soțul unei co-proprietare. Au pus lucrarea în cutie, au închis cutia și au zis „de aici o luați dumneavoastră”.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Marius Tucă Show, la Aleph News. “E un parfum al revoluţiei, plutind / în ampla ridicare către nouri / a schelelor de aluminiu şi e / un gust de viaţă revărsat din lucruri” (Nichita Stănescu, de care ne amintim azi, de ziua lui de naștere)