• După Sfânta Sofia, mănăstirea Hora este următorul monument ortodox din Istanbul care se va transforma în locaș de cult islamic
  • Mozaicurile creștine vor fi acoperite cu o „perdea” în timpul orelor de rugăciune
  • Astăzi s-a anunțat amânarea rugăciunii programate pentru vineri la Mănăstirea Hora, motivul fiind nefinalizarea pregătirilor

Vineri – pentru prima dată după 72 de ani – urma să aibă loc rugăciunea musulmană prin care se celebra transformarea în moschee a bisericii mănăstirii bizantine Hora.

Amânarea rugăciunii programate pentru vineri a fost anunțată joi la prânz de autoritatea religioasă din Turcia (Diyanet), argumentându-se că aceasta se datorează continuării pregătirilor pentru inaugurarea monumentului ca moschee, informează cotidianul elen Proto Thema.

Mănăstirea Hora este următorul monument emblematic al Ortodoxiei, după Sfânta Sofia, care urmează să-și redeschidă porțile ca moschee. Încă nu s-a confirmat dacă la festivitate va fi prezent și președintele Tayyip Erdogan, potrivit presei turce.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

În anunțul dat de Diyuanet despre Mănăstirea Hora sau, cum o numesc turcii, Moscheea Kariye, nu se specifică când va avea loc rugăciunea musulmană care fusese programată a se desfășura vineri.

Moscheea Kariye din cartierul Fatih din Istanbul se va deschide ca loc de cult după 72 de ani, pentru rugăciune, vineri, 30 octombrie. Moscheea își va întâlni publicul. Fie ca Allah să asculte rugăciunile la moschee pentru o lungă perioadă de timp!”, anunțase marți conducătorul Direcției pentru Culte, Ali Erbaş, pe contul său de Twitter.

Mănăstirea Hora, care datează din secolul al XI-lea, este o mănăstire ortodoxă din perioada bizantină, unică prin mozaicurile și frescele sale. A fost transformată în moschee în secolul al XVI-lea, iar din 1958 a funcționat ca muzeu. Printr-o decizie a Curții Supreme a Turciei din 2019 a fost transformată din nou în moschee.

Decizia nu a fost însă pusă în aplicare până în luna august a acestui an, când a fost emis un decret prezidențial, prin care se decide redeschiderea sa ca moschee.

Prețioasele mozaicuri creștine vor fi acoperite cu o „perdea” în timpul orelor de rugăciune. A fost instalat deja un sistem audio, iar covoarele care vor fi așezate pe podeaua de marmură sunt de culoare turcoaz, la fel ca cele de la Sfânta Sofia.