• Lise Meitner este una dintre multele femei din știință care nu au primit meritul cuvenit pentru munca lor.
  • Lisa Meitner, pioniera fisiunii nucleare, n-a primit premiu, ci doar colegul ei, Otto Hahn.
  • Sute de femei care au contribuit la avansarea științei au fost uitate de istorie.

Săptămâna Nobel este un moment în care comunitatea științifică își sărbătorește cele mai mari realizări, dar și, din ce în ce mai mult, examinează neglijențe și nedreptăți. Lise Meitner este una dintre multele femei din știință care nu au primit meritul cuvenit pentru munca lor, cum a fost și cazul Rosalindei Franklin. Francklin a contribuit la descoperirea structurii dublu elicoidale a ADN-ului, în 1953.

Cine este Lise Meitner

Există o scenă memorabilă în „Oppenheimer” în care Luis Alvarez, un fizician la Universitatea Berkeley din California, afla din ziar că doi oameni de știință germani au reușit să divizeze nucleul atomului de uraniu.

Este vorba despre Otto Hahn și Fritz Strassmann, care în 1939 au raportat fragmentarea unui atom în elemente mai ușoare. Descoperirea a fost cheia Proiectului Manhattan, proiectul american extrem de secret condus de Oppenheimer de a dezvolta primele arme nucleare.
Cu excepția faptului că scena din film nu este complet exactă, pentru că un jucător important lipsește din portret: Lise Meitner, o fiziciana care a lucrat îndeaproape cu Hahn și a dezvoltat teoria fisiunii nucleare.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
FACI CA TRENUL!
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
NU MAI BĂGA LA GHIOZDAN!

Lise Meitner a fost contemporană cu laureați ai Premiului Nobel precum Albert Einstein, Niels Bohr și Max Planck. După ce al doilea dispozitiv atomic a fost aruncat peste Nagasaki, presa americană a numit-o „mama bombei atomice”, o asociație pe care a respins-o vehement.

A existat un Premiu Nobel pentru fisiune nucleară, însă doar Hahn l-a câștigat. În discursul său de acceptare, el s-a referit la Meitner cu un termen german care înseamnă « asistent » sau « angajat », în cel mai bun caz, un « coleg de muncă » potrivit Marissei Moss, autoarea unei cărți recente despre Meitner.

În 2022, Marissa Moss a cercetat arhiva Lisei Meitner de la Universitatea din Cambridge și a tradus sute de scrisori între Meitner și Hahn, scrise în germană, despre care spune că oferă o perspectivă mai nuanțată asupra dispariției relației lor.

Citește și