• Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.
  • În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 986.000 de dolari.
  • Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au obținut premiul.

Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023 a fost acordat unei echipe de oameni de știință care au creat o tehnică revoluționară folosind lasere pentru a înțelege mișcările extrem de rapide ale electronilor, despre care se credea anterior că este imposibil de urmărit, relatează CNN.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri extrem de scurte de lumină care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau își schimbă energia”, a declarat comitetul Nobel la anunțarea premiului, marți, la Stockholm.

Acesta i-a lăudat pe laureați pentru că au oferit omenirii noi instrumente pentru a explora lumea electronilor din interiorul atomilor și moleculelor”.

Recomandări

RADU MAZĂRE A FOST ELIBERAT CONDIȚIONAT
ZELENSKI MERGE LA MADRID
VARA ÎȘI INTRĂ ÎN DREPTURI
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
CUM CREȘTEM PRODUCȚIA DE PORUMB
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 986.000 de dolari.

Citește și: