• 67 de femei din Groenlanda cer despăgubiri de la guvernul danez pentru o campanie contraceptiva în care au fost implicate involuntar în anii 1960.
  • Acestora l-au fost puse dispozitive contraceptive, fără consimțământ, în cadrul unui program menit să limiteze rata natalității în rândul populației indigene.
  • Înregistrările din arhivele naționale au arătat că, numai între 1966 și 1970, au fost montate dispozitive intrauterine, unele chiar și fetelor de 13 ani, fără ca acestea să știe sau să își fi dat consimțământul.

Un grup de 67 de femei din Groenlanda cere despăgubiri de la guvernul danez pentru o campanie contraceptivă în care au fost implicate involuntar în anii 1960.

Cel puțin 4.500 de femei, unele dintre ele adolescente, au fost implicate. Acestora l-au fost puse dispozitive contraceptive, fără consimțământ în cadrul unui program menit să limiteze rata natalității în rândul populației indigene, scrie BBC.

O anchetă ar trebui să se încheie în 2025, dar femeile, dintre care unele au peste 70 de ani, vor să fie despăgubite acum.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Femeile cer câte 42.150 de dolari despăgubire.

Groenlanda, în prezent un teritoriu semisuveran al Danemarcei, a fost o colonie daneză până în 1953.

Înregistrările din arhivele naționale au arătat că, numai între 1966 și 1970, au fost montate dispozitive intrauterine, unele chiar și fete de 13 ani, fără ca acestea să știe sau să își fi dat consimțământul.

Psihologul Naja Lyberth, care a inițiat cererea de despăgubire, spune că în unele cazuri, dispozitivele montate au fost prea mari pentru corpul fetelor, provocând complicații grave de sănătate sau chiar infertilitate, în timp ce alte femei nici nu au știau de existența dispozitivelor.

Citește și: