• Filmul ucrainean „20 de zile în Mariupol” a fost nominalizat la premiile Oscar.
  • Jurnalistul și fotograful Mstislav Chernov a filmat, timp de o lună, ororile războiului.
  • Echipa lui Chernov difuza imagini din război în timp ce se ascundea sub scările unui magazine.

Filmul ucrainean care spune povestea orașului Mariupol, distrus de bombardamentele Rusiei, a fost nominalizat la premiile Oscar în categoria „cel mai bun film documentar”. Pelicula a primit deja numeroase distincții, inclusiv nominalizări la premiile BAFTA.

Care este povestea din spatele filmului și cum a fost primit el de comunitatea cinematografică internațională?

„20 de zile în Mariupol” este numele filmului care vorbește exact despre ceea ce s-a întâmplat în prima lună a războiului din Ucraina. Pe scurt, jurnalistul și fotograful ucrainean Mstislav Chernov, alături de alți doi colegi din agenția de presă Associated Press, și-au luat inima în dinți și au ajuns

în Mariupol cu o oră înainte de începerea invaziei ruse la scară largă. Imaginează-ți doar cum au reușit să capteze, în imagini, ororile războiului, în timp ce asediile aveau loc aproape zilnic. Toate astea, timp de o lună.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Unde se ascundeau? Sub scările aflate lângă un magazin alimentar distrus în bombardamente. Datorită lor, lumea a putut să vadă, pentru prima dată, consecințele conflictului armat, inclusiv filmul atacului asupra sediului materintății nr. 3. Rămâne de văzut dacă pelicula va reuși să câștige premiul la categoria „cel mai bun film documentar”, însă, până atunci, închei și eu cu aceleași cuvinte pe care le-a folosit însuși regizorul: „Acest film este dureros de urmărit, dar trebuie să îl vizionezi”.

Citește și