• Luna aceasta, Spania va dezvălui ceea ce este prezentat ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului în Europa.
  • Galeria Colecțiilor Regale, un nou muzeu din Madrid care prezintă picturi, sculpturi și artă decorativă colecționate de monarhii spanioli de-a lungul a 5 secole, se pregătește să își deschidă porțile.
  • Obiectele datează din cele mai îndepărtate perioade, de la Imperiul Habsburgic spaniol până la dinastia Bourbon.

Luna aceasta, Spania va dezvălui ceea ce este prezentat ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului în Europa.

Galeria Colecțiilor Regale, un nou muzeu situat în Madrid, care prezintă picturi, tapiserii, sculpturi, piese de artă decorativă, armurieri și mobilier regal colecționate de monarhii spanioli de-a lungul a cinci secole, se pregătește să își deschidă porțile.

Atunci când Muzeul Guggenheim Bilbao a fost deschis în nordul Spaniei, în urmă cu 25 de ani, clădirea curbată îmbrăcată în titan a arhitectului Frank Gehry a fost, pentru mulți iubitori de artă, la fel de mult ca și exponatele din interior, parte din atracție, scrie CNN.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

În timp ce Spania deschide săptămâna viitoare mult-așteptata Galerie a Colecțiilor Regale din Madrid, noua sa clădire elegantă cu opt etaje, cocoțată pe un deal emblematic lângă Palatul Regal, ar putea, de asemenea, să fure o parte din atenția maeștrilor vechi expuși.

Arhitecții spanioli Emilio Tuñon și Luis Mansilla au câștigat Premiul American de Arhitectură 2017 și o mulțime de alte premii pentru acest proiect, construit din beton, granit și stejar și prevăzut cu sute de ferestre cu vedere la grădinile înverzite de sub Palatul Regal și la parcul extins Casa de Campo de dincolo.

Noul muzeu, cu o valoare de 172 de milioane de euro (186,8 milioane de dolari), se deschide pe 29 iunie și expune 650 de lucrări din cinci secole, inclusiv capodopere de Velazquez, Caravaggio, Goya și o primă ediție a operei ,,Don Quijote” de Cervantes.

Este o selecție ,,reprezentativă” din cele 170.000 de picturi, sculpturi, tapiserii și arte decorative distribuite de obicei între cele 19 palate din Spania și alte situri regale gestionate de Patrimonio Nacional (Patrimoniul Național), a declarat pentru CNN președintele organizației, Ana De la Cueva, în timpul unui tur al galeriei luna trecută.

Patrimonio Nacional este un organism guvernamental care supraveghează palatele, mănăstirile și colecțiile lor de artă vaste care aparțineau coroanei, dar care acum aparțin statului spaniol.

O nouă casă pentru opere de artă rar întâlnite

Unele lucrări expuse în noul muzeu nu au mai fost văzute niciodată de public.

Una dintre ele este ,,Sfântul Arhanghel Mihail învingându-l pe diavol” , o sculptură în lemn realizată în 1692 de Luisa Roldan, prima femeie numită sculptor la curtea spaniolă.

Din cele 650 de lucrări expuse, doar trei sunt semnate de femei artiste, a declarat pentru CNN Leticia Ruiz, directorul Colecțiilor Regale.

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, a explicat Ruiz, era neobișnuit ca femeile să semneze operele de artă cu propriul nume, deoarece bărbații – de obicei soții sau tații – dețineau titlul de artist sau artizan și, prin urmare, își asumau meritele. Nu se cunoaște numărul real de lucrări expuse de femei artiste.

,,Lucrul fundamental la Roldan a fost calitatea ei, care i-a permis să scape de anonimat și să devină șefă de atelier, cu un rang mai mare decât soțul ei” , a spus Ruiz. ,,Probabil că existau multe alte femei în atelierele (de artiști) de familie. Dar care au rămas în anonimat” .

O altă lucrare inedită – ascunsă anterior în Palatul Regal adiacent – este ,,Calul alb” de Diego Velazquez, datat 1634-1638. În pictură, calul se ridică pe picioarele din spate, dar, în mod neobișnuit, fără călăreț.

,,Acest lucru este fascinant la această lucrare”, a spus Ruiz, adăugând că Velazquez ar fi putut picta mai întâi calul, urmând ca mai târziu să picteze un călăreț – probabil un membru al familiei regale – pe el.

Tabloul lui Caravaggio ,,Salome cu capul Sfântului Ioan Botezătorul” , datat 1607, este de asemenea inclus în colecție, fiind unul dintre cele doar patru Caravaggio care locuiesc în Spania.

O clădire nouă spectaculoasă

,,O clădire modernă, cu linii sobre, spectaculoasă ca dimensiune” , a spus de la Cueva despre noua clădire în timpul unui tur al galeriei la începutul acestei luni. ,,Combinația dintre arta clasică și barocul pe aceste linii este foarte puternică. „

Ideea acestui muzeu a început în anii 1930, în timpul celei de-a doua Republici spaniole, dar nu a prins contur până în 1998, când clădirea a primit undă verde. Studiile anterioare construcției au arătat turnuri de apărare construite de mauri, precum și o porțiune din zidul orașului din secolul al IX-lea, iar acestea au fost descoperite rapid când au început lucrările în 2006.

Aceste rădăcini islamice ale Madridului de la începuturile sale au fost restaurate și reprezintă o parte esențială a expoziției muzeului, pe care vizitatorii o pot vedea printr-o fereastră mare de sticlă.

,,În acest spațiu, cea mai veche parte a Madridului a fost integrată cu cea mai modernă, în această minunată clădire a secolului XXI” , a declarat De la Cueva reporterilor în timpul unei conferințe de presă luna trecută.

Exponatele se află în galerii dreptunghiulare lungi, cu tavane înalte, aranjate cronologic pe trei niveluri, inclusiv perioada imperiului spaniol, cu un buget mare pentru a comanda lucrări de la mari artiști.

Expoziția începe cu colecțiile regale ale monarhilor habsburgici – situate în apropierea expoziției de pe zidul vechi al orașului – și apoi, un nivel mai jos, colecțiile dinastiei Bourbon.

La un etaj mai jos se află expozițiile temporare, care încep cu trăsuri din colecțiile regale și unele împrumutate de la alte instituții. Tapițeriile care călătoreau adesea cu monarhii atunci când se deplasau de la unul dintre palatele lor la altul sunt bine reprezentate în muzeu.

Unul dintre ele este ,,Triumful timpului” , o tapiserie de la începutul secolului al XVI-lea pe care regina Isabel cea Catolică a vândut-o mai târziu și pe care guvernul spaniol a răscumpărat-o recent de la o colecție privată, pentru puțin peste un milion de dolari (1 milion de euro).

O treime din cele 650 de obiecte din muzeu vor fi trimise prin rotație anual înapoi la palatele regale și la alte situri Patrimonio și înlocuite cu alte obiecte din colecțiile acestora.

Cu priveliști asupra aceleiași întinderi vaste de verdeață din vestul capitalei spaniole, așa cum se poate vedea și de la ferestrele orientate spre vest ale Palatului Regal din apropiere, vizitatorii pot fi scuzați dacă pleacă cu un sentiment de regalitate mai puternic decât au intrat, mai scrie CNN.

Citește și

Toți cei cinci membri ai echipajului de la bordul submersibilului Titan au murit, anunță OceanGate

Raport WSJ. Marina SUA a auzit un sunet asemănător cu o implozie la scurt timp după dispariția submersibilului: „Au bănuit ce s-a întâmplat”

Regizorul „Titanic”, James Cameron, despre tragedia submersibilului Titan: „E similară cu dezastrul Titanicului, pentru că avertismentele au fost ignorate”