• Regizoarea franceză Julia Ducournau şi actriţa americană Brie Larson fac parte din juriul celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.
  • „Festivalul de la Cannes dorește să primească o nouă generație de artiști care regizează, joacă, cântă și scriu” , a declarat festivalul.
  • Juriul are sarcina de a acorda râvnitul Palme d’Or unuia dintre cele 21 de filme aflate în prezent în competiție.

Festivalul de Film de la Cannes a dezvăluit cele opt talente mondiale care vor face parte din juriu alături de președintele Ruben Östlund la cea de-a 76-a ediție a evenimentului anual, care se va desfășura între 16 și 27 mai, scrie DEADLINE.

Alături de cineastul suedez, de două ori laureat cu Palme d’Or, se vor afla regizoarea și scenarista franceză Julia Ducournau, laureată cu Palme d’Or în 2021, regizoarea și scenarista marocană Maryam Touzani, actorul francez Denis Menochet, scenaristul și regizorul britanic de origine zambiană Rungano Nyoni, actrița, regizoarea și producătoarea americană Brie Larson, actorul, scenaristul și regizorul american Paul Dano, scenaristul și regizorul afgan Atiq Rahimi și scenaristul și regizorul argentinian Damian Szifron.

În această nouă ediție, care urmează celei de-a 75-a aniversări, Festivalul de la Cannes dorește să primească o nouă generație de artiști care regizează, joacă, cântă și scriu” , a declarat festivalul.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

Juriul este plin de fețe cunoscute din cadrul festivalului. Primul lungmetraj al regizoarei Touzani, Adam, a fost selectat pentru Un Certain Regard și a fost preselectat pentru premiile Oscar, iar ea a revenit în 2021 cu Casablanca Beats în competiție, apoi în 2022 cu The Blue Caftan în Un Certain Regard.

Menochet și-a început cariera internațională în scena de deschidere a filmului Inglorious Basterds al lui Quentin Tarantino, care a concurat la Cannes în 2009. A revenit la Cannes în mai multe rânduri, inclusiv cu Grand Central, de Rebecca Zlotowski, în 2013, și cu The French Dispatch, de Wes Anderson, în competiție în 2021, iar recent a câștigat premiul Goya pentru rolul său din filmul The Beasts, de Rodrigo Sorogoyen, prezentat la Cannes anul trecut.

Primul lungmetraj al lui Nyoni, I’m Not A Witch (Nu sunt o vrăjitoare), a fost scris la La Résidence du Festival de Cannes, a avut premiera la Cannes și i-a adus premiul BAFTA pentru debut remarcabil în 2018.

Dano a onorat pentru prima dată ecranele Teatrului Lumière de la Cannes cu Youth, de Paolo Sorrentino, care a fost prezentat în competiție în 2015, și a revenit în 2017 cu Okja, de Bong Joon-ho. Debutul său regizoral Wildlife a avut premiera la Sundance în anul următor, iar actorul vine după un rol principal în filmele lui Steven Spielberg The Fabelmans și The Batman, nominalizate la Oscar.

Adaptarea lui Rahimi a propriei sale cărți ,,Pământ și cenușă” a fost selectată pentru Un Certain Regard în 2004. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi, iar artistul care traversează genurile a scris, de asemenea, libretul Shirine pentru Opera din Lyon în 2022 și își expune arta.

Filmul lui Szifron, Wild Tales, pe care l-a scris și regizat, a concurat la Cannes în 2014, înainte de a ajunge la premiile Oscar, Baftas și Goya, în drumul său spre a deveni cel mai de succes film argentinian din toate timpurile.

Primul lungmetraj al lui Ducournau, Raw, a fost selectat pentru Săptămâna criticii din partea de la Cannes în 2016, înainte de a fi prezentat la TIFF și Sundance. Lungmetrajul său din 2021, Titane, a câștigat Palme d’Or.

În lupta de la Cannes intră și Larson, laureată a premiului Oscar, care a jucat în primul film cu supereroi condus de o femeie de la Marvel, Captain Marvel, și a obținut un Oscar, un Glob de Aur și un Bafta pentru rolul din Room. Ea se îndreaptă spre Cannes înainte de a reveni pe ecranele din întreaga lume în viitoarele filme Fast X, The Marvels și Lessons In Chemistry.

Juriul polivalent are sarcina de a acorda râvnitul Palme d’Or unuia dintre cele 21 de filme aflate în prezent în competiție, în timpul ceremoniei de închidere a festivalului, pe 27 mai.

Citește și

Gwyneth Paltrow spune „cine e mai bun la pat”: Ben Affleck sau Brad Pitt?

Un bărbat în scaun cu rotile, „umilit” după ce a fost lăsat să se târască din avionul Ryanair: „Oricine își dorește să fie tratat în mod egal”

Emma Watson dezvăluie motivul pentru care a luat pauză cinci ani de la actorie: „Nu am fost foarte fericită”