• Începând de vineri, Sibiul devine epicentrul spectacolelor, găzduind cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru.
  • Cu peste 800 de evenimente şi 5.000 de artişti şi invitaţi din 75 de ţări, FITS30 promite să ofere 10 zile de spectacole memorabile.
  • FITS are loc la Sibiu în perioada 23 iunie – 2 iulie.

Începând de vineri, Sibiul devine epicentrul spectacolelor, găzduind cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru. Cu peste 800 de evenimente şi 5.000 de artişti şi invitaţi din 75 de ţări, FITS30 promite să ofere 10 zile de spectacole memorabile.

Tema din acest an este „Miracol”, care va fi „ghid” vreme de 10 zile pe străzi, prin pieţe şi alei, în biserici şi săli tradiţionale de spectacol.

FITS are loc la Sibiu în perioada 23 iunie – 2 iulie şi propune o agendă cu peste 800 de evenimente în aproximativ 80 de locaţii, la care vor participa în jur de 5000 de artişti şi invitaţi din 75 de ţări.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

O mare parte din biletele la spectacole sunt deja vândute, dar doritorii pot încă să mai prindă câteva locuri la unele dintre marile producţii care sunt prezentate în acest an la FITS, spun organizatorii.

Mai mult, secţiunea online din acest an oferă celor care nu pot fi prezenţi la Sibiu ocazia să îşi facă abonamente sau să cumpere bilete la cele 40 de spectacole incluse în această secţiune.

„Împreună cu echipa Festivalului, am lucrat extrem de mult pentru această ediţie aniversară şi ne bucurăm că putem oferi cel mai amplu program de până acum, cu spectacole pe care publicul din România le vede chiar înaintea celui de la Avignon sau Edinburgh. Cu Iubire şi Pasiune, am construit speranţa împreună şi am desăvârşit Arta de a dărui!

Suntem onoraţi că facem parte din această comunitate şi că putem arăta întregii lumi oraşul Sibiu în cea mai splendidă înfăţişare a sa, cuprins de magie şi Frumos! Vă aşteptăm pe toţi să vă bucuraţi de MIRACOL în aceste zece zile de graţie!” , spune Constantin Chiriac, Preşedinte FITS şi Director General TNRS.

Primul eveniment inclus în program este „Ne jucăm şi reciclăm” , o propunere pentru cei mai mici dintre spectatori, vineri, în Piaţa Mică, de la ora 11, cu reluare de la ora 18.

De la ora 12, pe pietonala Bălcescu va răsuna Fanfara veselă (Israel), iar de la 12.45, tot acolo, cei de la Bubble On Circus (Italia) îi invită pe participanţi la Miracolul străzii.

Evenimentul care marchează deschiderea oficială a acestei ediţii FITS va fi O catedrală plină cu orgi (Elveţia, România, Norvegia) de la Catedrala Evanghelică C.A. „Sfânta Maria” , cu începere de la ora 16, fiind vorba despre o premieră absolută, un concert plin de magie.

„În măsura imposibilului” este spectacolul pe care publicul de la Sibiu are ocazia unică de a-l vedea înainte de a fi prezentat în selecţia oficială de la Avignon şi Edinburgh, vineri, de la ora 18, la Fabrica de Cultură, cu o a doua reprezentaţie sâmbătă, 24 iunie. O producţie La Comédie de Genève al cărei text şi regie poartă semnătura stelarului Tiago Rodrigues.

Începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

De la ora 18.30, cei care preferă spectacolele în aer liber sunt invitaţi pe strada Cetăţii pentru Proiect Moştenirea realizat de Mihai Mălaimare în cadrul Festivalului Statuilor Vivante. Nu mai puţin de 7 producţii îi aşteaptă pe oameni la FITS30 pe Strada Cetăţii de la ora 19.15 în cadrul acestui proiect: Ciomagul şi Pumnalul (Universitatea de Arte din Târgu Mureş), Poveşti din Hanul Jartierei (Universitatea de Vest din Timişoara – Facultatea de Muzică şi Teatru), Balul Shakespeare (Universitatea Naţională de Arte ,,George Enescu”), Triptic (Departamentul de Arte şi Media, Universitatea din Craiova), Duel – Hamlet, Romeo şi Julieta (Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău), Muzeul statuilor Shakespeare (Universitatea Ovidius din Constanţa) şi Sărutul (Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu/Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu).

Tot vineri încep şi spectacolele din Piaţa Habermann, la ora 19, cu producţia „Împreună adusă de trupa ConTakt” (Austria, Germania, Franţa), o propunere care abordează teme precum vulnerabilitatea, încrederea, blândeţea şi joaca.

La ora 19, Sala Mare a TNRS îşi deschide porţile pentru publicul FITS cu producţia „Inima mea nu-mi mai aparţine” de la Habima National Theatre (Israel), un spectacol al cărui mesaj este plin de compasiune şi luptă neîncetată pentru viaţă şi iubire.

De la ora 20 participanţii vor asculta Gospel (UK) la Biserica Parohială Romano-Catolică „Sfânta Treime” sau vor merge să-i vadă pe Marcel Iureş şi colegii săi în Creatorul de teatru de la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, la Filarmonica de Stat Sibiu.

În Piaţa Mare, de la 21.15, cei de la Gratte Ciel (Franţa) propun un „Cod roşu de acrobaţii”, apoi oamenii se vor bucura de cele două concerte susţinute de Judy’s Harmonica Ensemble (Taiwan, China), la ora 22, şi Asociaţia Vocart (Monica Anghel, Paula Seling, George Miron & Acapella, Andrei Tudor Band, Cvartetul D’Acord) de la ora 22.15.

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente de la FITS, Spectacolul cu drone şi lasere, va avea loc în Piaţa Teatrului, cu începere de la ora 23.30.

De asemenea, publicul este aşteptat la toate expoziţiile care se deschid la FITS începând de vineri.

Citește și

Un bucătar celebru interzice accesul veganilor în restaurantul său. Ce motive invocă chef-ul

Jurnalistul Evan Gershkovich rămâne în arest la Moscova. Ambasadoarea SUA în Rusia: „Am fost extrem de dezamăgiţi de respingerea apelului său”

Elton John va aduce „patru colaboratori” pe scena de la Glastonbury. Cine are putea cânta alături de artist