• Un tribunal din Moscova a respins cererea de eliberare a jurnalistului american Evan Gershkovici, confirmând prelungirea detenției provizorii a acestuia până la 30 august.
  • The Wall Street Journal a calificat detenția continuă a lui Gershkovich drept ,,un scandal” într-o declarație publicată joi.
  • La sfârşitul lunii mai, jurnalistul de la The Wall Street Journal a făcut apel împotriva unei prelungiri a detenţiei provizorii.

Jurnalistul Evan Gershkovici, de la Wall Street Journal, a pierdut joi recursul împotriva prelungirii arestului preventiv la Moscova, pentru acuzații de spionaj, pe care le neagă, scrie CNN.

Detenția lui Gershkovici, în cunoscuta închisoare Lefortovo din Moscova, a fost prelungită luna trecută până la 30 august. El riscă până la 20 de ani de închisoare pentru acuzații de spionaj, pe care el și avocatul său le contestă vehement.

Gershkovici a fost prezent la tribunal pentru a afla decizia, într-o cușcă de sticlă, purtând un tricou închis la culoare și blugi.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Reținut pe nedrept: Ambasadorul SUA în Rusia

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a fost, de asemenea, prezentă la audierea de la Tribunalul Municipal din Moscova, la fel ca și părinții juranlistului, Ella Milman și Mihail Gershkovici.

Tracy a declarat reporterilor că SUA sunt ,,extrem de dezamăgite” de decizia de respingere a apelului lui Gershkovici.

,,Aceasta a fost o audiere procedurală, prin care se făcea apel la condițiile de menținere în detenție și am fost extrem de dezamăgiți de respingerea apelului său” , a declarat Tracy, adăugând că ,,nu a putut vorbi cu Evan” și a criticat refuzul Rusiei de a răspunde cererilor diplomaților americani de a avea acces consular la el.

Instanța rusă menține arestul preventiv al lui Gershkovici

,,Nerespectându-și obligațiile care îi revin în temeiul convenției consulare aplicate între cele două țări, Rusia a refuzat în trei rânduri, de la ultima mea vizită la Evan, în aprilie, cererile ambasadei SUA de acces consular oficial” , a declarat ea.

,,Cu toate acestea, astăzi, în sala de judecată, Evan a continuat să dea dovadă de o putere și o rezistență remarcabile în aceste circumstanțe foarte dificile. „

Anterior, joi, agenția de știri de stat rusă TASS a relatat că Ministerul rus de Externe a luat în considerare o cerere din partea Statelor Unite pentru acces consular pentru Gershkovici.

The Wall Street Journal a calificat detenția continuă a lui Gershkovich drept ,,un scandal” într-o declarație publicată joi.

,,Colegul nostru Evan Gershkovici s-a prezentat astăzi la Tribunalul orașului Moscova pentru a face apel împotriva detenției sale preventive în curs. Deși rezultatul era de așteptat, nu este mai puțin revoltător faptul că detenția sa continuă să fie menținută. „

,,Evan a fost reținut pe nedrept timp de peste 12 săptămâni pentru nimic altceva decât pentru că și-a făcut meseria de jurnalist” , continuă declarația. ,,Continuăm să cerem eliberarea sa imediată” .

Principalul serviciu de securitate al Rusiei, FSB, a susținut că Gershkovici, corespondent la Moscova, a încercat să obțină secrete de stat.

Arestarea sa în martie a fost prima arestare a unui reporter american în Rusia sub acuzația de spionaj de la Războiul Rece încoace, ceea ce a zguduit oficialii Casei Albe și a tensionat și mai mult legăturile dintre Moscova și Washington.

La 23 mai, detenția sa a fost prelungită cel puțin până la 30 august, în timp ce așteaptă procesul.

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat oficial pe Gershkovici ca fiind deținut pe nedrept în Rusia. Președintele SUA, Joe Biden, a fost, de asemenea, tranșant cu privire la arestarea lui Gershkovici, îndemnând Rusia să ,,îi dea drumul” .

Citește și

La ce riscuri asupra sănătății sunt expuși membrii echipajului de pe Titan: „Dacă sunt inconștienți, nu vor putea face multe pentru a se ajuta singuri”

Experiența echipajului de la bordul submersibilului pierdut în adâncuri va fi transpusă într-un documentar

VIDEO. Primele declarații ale lui Cristian Popescu Piedone, după ce a fost eliberat de Instanța Supremă: „Piedone n-a murit, doar s-a odihnit”