• Cercetătorii susțin că bărbatul egiptean a trăit cu 30.000 înaintea primului faraon din Egipt.
  • Chipul bărbatului a fost recreat cu ajutorul craniului, descoperit în 1980.
  • Unul dintre autorii studiului susține că imaginea obținută este fidelă bărbatului egiptean.

Cercetătorii au reconstruit chipul unui bărbat egiptean din antichitate, care a murit în urmă cu 35.000 de ani. Scheletul a fost descoperit pe Valea Nilului, în situl Nazlet Khater 2, în anul 1980.

Estimările arată că bărbatul a trăit cu 30.000 de ani înainte să existe primul faraon. Cercetătorii spun că scheletul datează din epoca târzie de piatră. Până în momentul redactării articolului, acesta rămâne singurul schelet complet din epoca de piatră care a fost descoperit vreodată în Africa, conform Mirror.

Oamenii de știință au reușit să readucă la viață trăsăturile bărbatului. Cercetătorii au realizat o reconstrucție medico-legală a trăsăturilor sale, pe baza craniului descoperit. Arheologul Moacir Santos, coautor al noului studiu, a spus că reconstrucția ne va ajuta să-i înțelegem mai bine pe strămoși.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Chipul a fost folosit în toate perioadele istoriei pentru recunoașterea indivizilor”, spune Santos. „Încercarea de a reproduce aspectul unui individ care a trăit cu mii de ani în urmă este o modalitate prin care îl aducem la viață, în zilele noastre”.

Cum au reconstruit cercetătorii fața bărbatului egiptean

Procesul a implicat crearea unui model 3D digitalizat al craniului. Mai apoi, fața a fost reconstruită strat cu strat. Cercetătorii s-au raportat la chipul omului modern pentru a obține o recreare cât mai obiectivă a feței.

Informații despre culoarea ochilor și aspectul părului se pierd cu ușurință, odată cu trecerea timpului. Cu toate acestea, detaliile de acest tip contribuie mult la o obținerea unei imagini finale cât mai umane și familiare.

Cicero Moraes, expert în grafică și coautor al studiului, spune că au fost realizate analize și cercetări pe subiecți vii pentru a testa eficacitatea metodelor utilizate. Moraes este încrezător că reconstrucția obținută este fidelă aspectului bărbatului egiptean.

„Șansa ca imaginea obținută să fie compatibilă cu aspectul real al bărbatului este mare”, a spus Moraes. „Structura principală a craniului a fost bine conservată, deși în timp au apărut unele deformații”, a adăugat dr. Santos.

„În plus, cercetătorii au întocmit un număr semnificativ de publicații științifice bazate pe analiza craniului. Astfel, putem să aflăm sexul, vârsta și descendența indivizilor, cu ajutorul analizelor efectuate pe parcursul a 40 de ani de cercetare.”