• Nu este prima dată când Auschwitz se confruntă cu un comportament nepotrivit din partea vizitatorilor.
  • În ianuarie 2022, o femeie olandeză în vârstă de 29 de ani a fost reținută de poliție pentru că a făcut un salut nazist în afara Auschwitz.
  • Acuzată de promovarea nazismului și amendată, ea a făcut acțiunea în timp ce poza pentru fotografiile făcute de soțul ei.

O imagine făcută cu un turist de la Auschwitz pozând pentru o fotografie „nerespectuoasă” a devenit virală, muzeul emizând ulterior un avertisment că vizitatorii ar trebui să îl „respecte”, scrie The Independent. Maria Murphy, producător la GB News, a împărtășit o fotografie pe care a făcut-o cu un turist care poza cu zâmbetul pe buze pe pistele de la Auschwitz.

„Astăzi am avut una dintre cele mai dureroase experiențe din viața mea. Din păcate, nu s-a părut că toți cei de acolo au găsit-o atât de emoționantă”, a scris Murphy cu dezgust, adăugând că, în calitate de vizitatori, li s-a cerut „în mod repetat să fie atenți și respectuosi.” „Ați crede că acest gen de lucruri nu ar trebui să fie specificat ca o interdicție”, a spus ea. „Turul a durat 1-2 ore. Nu exista nicio modalitate posibilă de a pretinde ignoranță.”

Mulți și-au amintit experiențe similare. „În urmă cu aproximativ 20 de ani, m-au întrebat câțiva dacă le-aș fotografia, zâmbind în fața crematoriului de la Dachau”, a răspuns un utilizator. „Mă îngrozește să mă gândesc cât de mai rău trebuie să fie acest comportament în era Instagram.” „Prima dată când am fost acolo, a trebuit să intervin și să cer unui grup să nu mai facă selfie-uri zâmbitoare în camera de gazare de la Auschwitz”, a scris un altul.

Tweet-ul a primit peste 57.000 de aprecieri și a fost vizualizat de 30,9 milioane de ori, ceea ce a determinat un răspuns din partea Memorialului și Muzeului Auschwitz-Birkenau. Răspunsul lor – un răspuns direct la tweetul original al lui Murphy – a emis un memento ferm vizitatorilor să „respecte memoria” victimelor.

„Imaginile pot avea o valoare emoțională imensă și de documentare pentru vizitatori. Imaginile ne pot ajuta să ne amintim”, se arată pe Twitter. „Vizitatorii ar trebui să aibă în vedere că intră în locul autentic al fostului lagăr, unde au fost uciși peste 1 milion de oameni. Respectă-le memoria.”

Nu este prima dată când Auschwitz se confruntă cu un comportament nepotrivit din partea vizitatorilor. În ianuarie 2022, o femeie olandeză în vârstă de 29 de ani a fost reținută de poliție pentru că a făcut un salut nazist în afara Auschwitz. Acuzată de promovarea nazismului și amendată, ea a făcut acțiunea în timp ce poza pentru fotografiile făcute de soțul ei.

Citește și