• Regatul Unit lucrează la un nou acord cu Grecia prin intermediul căruia Frizele Parthenonului ar putea fi admirate atât la Londra, cât şi la Atena.
  • George Osborne a reiterat că British Museum poartă discuţii cu Guvernul Greciei despre aceste frize, care au fost timp de secole o sursă de dispută între cele două ţări.
  • Directorul British Museum, George Osborne, că un astfel de aranjament ar reprezenta o soluţie câştigătoare pentru ambele tabere.

Regatul Unit lucrează la un nou acord cu Grecia prin intermediul căruia Frizele Parthenonului ar putea fi admirate atât la Londra, cât şi la Atena, a anunţat joi directorul British Museum, George Osborne, care consideră că un astfel de aranjament ar reprezenta o soluţie câştigătoare pentru ambele tabere, conform AP și Reuters.

George Osborne, fost ministru de Finanţe al Marii Britanii, a reiterat că British Museum poartă discuţii constructive cu Guvernul Greciei despre aceste frize, care au fost timp de secole o sursă de dispută între cele două ţări.

„Este o problemă foarte greu de rezolvat. Însă eu cred că există o cale de urmat pentru aceste sculpturi, Frizele Parthenonului, care ar putea fi văzute atât la Londra, cât şi la Atena, iar această soluţie ar fi câştigătoare şi pentru Grecia, şi pentru noi” , a declarat George Osbourne pentru BBC Radio.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Întrebat de jurnaliştii britanici dacă un astfel de acord ar însemna un împrumut, directorul British Museum a răspuns.

Vorbim cu Guvernul Greciei despre acest lucru, despre un nou aranjament, iar eu nu am vrut să îi forţez pe greci să accepte lucruri pe care ei le consideră imposibile, după cum, în mod similar, nici ei nu pot să ne forţeze în legătură cu lucruri pe care noi le considerăm imposibile” .

Guvernul elen a anunţat că poartă discuţii despre repatrierea acestor sculpturi, care au fost extrase de un diplomat britanic, Lordul Elgin, din impunătorul templu Parthenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea.

Însă George Osborne a respins scenariul prin care sculpturile ar putea fi retrocedate permanent, spunând că o astfel de decizie ar necesita o schimbare a legislaţiei din Regatul Unit.

Dacă am dori să trimitem toate Frizele Parthenonului înapoi în Grecia, atunci ar fi nevoie de o lege adoptată în Parlament, iar acest lucru ar fi dincolo de atribuţiile mele.

Însă ceea ce poate să facă British Museum este să încerce să clădească o nouă relaţie cu Grecia. Sunt destul de optimist” , a adăugat oficialul britanic.