• Le petit Larousse și Le Robert au dezvăluit cuvintele care vor fi incluse în noile lor ediții.
  • Accentul este pus pe mediu. Astfel, vei găsi ,,megabassin”, ,,datorie climatică”, ,,microplastic” , dar și ,,indicele de reparabilitate” sau ,,zonă cu emisii reduse”.
  • Apare, de asemenea, ,,eco-anxietatea” .

An nou, ediție nouă și cuvinte noi. Petit Larousse și Petit Robert au dezvăluit cuvintele care debutează în ediția din 2024.

Ce au în comun ,,covid” , ,,eco-anxietate”, ,,instagrammable” sau ,,PLS”? Acestea se numără printre cuvintele care vor fi incluse în ediția din 2024 a dicționarelor Petit Larousse și Petit Robert, scrie TF1INFO.

În acest an, fiecare ediție include 150 de cuvinte, sensuri și expresii. Și, ca în fiecare an, dicționarul este actualizat cu cuvinte care reflectă evenimentele actuale și evoluția limbii franceze.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

În Petit Larousse, cuvinte care fac parte din viața de zi cu zi

În Petit Larousse găsim ,,covidé” , care se referă la o persoană care a contractat virusul Covid, sau ,,antisexisme” , care se opune sexismului și care, datorită universalității sale, este considerat în prezent de unii preferabil celui de feminism, în măsura în care subliniază opoziția față de toate formele de discriminare legate de sex sau de gen.

Apare, de asemenea, ,,eco-anxietatea”. Acest cuvânt este folosit pentru a exprima o formă de anxietate legată de un sentiment de neputință în fața problemelor de mediu contemporane. La fel și termenul ,,rewilding”, care este o formă de protecție a mediului care constă în readucerea ecosistemelor la caracterul lor natural, sălbatic.

Multe anglicisme

Pentru această ediție 2024, Petit Larousse pune la loc de cinste toate acele cuvinte derivate din engleză și care sunt din ce în ce mai des folosite în viața de zi cu zi. Astfel, găsim ,,flex office” , sau biroul nomadic; ,,greenwashing”; sau ,,home staging”, o operațiune de punere în valoare și depersonalizare a unei proprietăți pentru a facilita vânzarea acesteia.

40 de personalități își fac intrarea

Sunt istorici, sportivi, filozofi, scriitori, regizori, oameni de știință… Ca la fiecare ediție, numeroase personalități își fac intrarea în dicționar, fie că este vorba de Petit Larousse sau de Petit Robert. În 2024, acesta este cazul lui IAM, Hervé Le Tellier, Stromae, Karin Viard sau Jacques Réda, printre alții.

De asemenea, Petit Robert se dezvăluie

Pentru Petit Robert, a venit și momentul publicării noilor cuvinte. De data aceasta pe France Inter. Unele dintre ele sunt comune celor două dicționare. Este cazul lui ,,instagramabil” . Cei mai conectați nu vor avea probleme cu acest cuvânt. Pentru cei care nu-l cunosc, este folosit pentru a vorbi despre un loc, un obiect, un fel de mâncare, un eveniment… care, datorită frumuseții sau originalității sale, merită să fie fotografiat, apoi postat și împărtășit pe scară largă pe rețeaua de socializare Instagram. Deși mai cunoscut, cuvântul ,,PLS” nu este folosit astăzi doar pentru a se referi la poziția laterală de siguranță, ci și pentru a fi la capătul puterilor, pentru a se simți rău, pentru a fi în toate stările.

Accentul este pus pe mediu. Astfel, veți găsi ,,megabassin”, ,,datorie climatică”, ,,microplastic” , dar și ,,indicele de reparabilitate” sau ,,zonă cu emisii reduse”.

Este o ,,oglindă îndreptată către societate” , explică Géraldine Moinard, director editorial al Petit Robert, care subliniază că ,,avem nevoie de vocabular pentru a exprima aceste temeri” .

În această ordine de idei, găsim termenul ,,megenrer”, care înseamnă faptul de a atribui voluntar sau involuntar unei persoane un gen în care aceasta nu se recunoaște.

Bibimbap sau mochi pe farfurie

Din străinătate, cele două dicționare importă și câteva rețete, iar din străinătate există câte ceva pentru toată lumea. ,,Mochi” , o prăjitură japoneză făcută din pastă de orez lipicios, și mâncarea coreeană ,,bibimpab” sunt descrise în detaliu.

Citește și

RAPORT. Locurile de muncă ce nu pot fi înlocuite de inteligența artificială. Ce spun experții

Băiatul de 13 ani care a comis masacrul din Serbia continuă să le adreseze medicilor o singură întrebare. Ce vrea să afle?

Joe Biden vorbește despre problema vârstei sale: „Am dobândit extrem de multă înțelepciune”