• Fermierii italieni au reușit să salveze de la dispariție un fruct străvechi cu ajutorul energiei solare.
  • În 2009, tatăl lui Antonio, Mario, un agronom și contabil, a dat peste agrivoltaică.
  • Liscia Diamante aproape că a dispărut, deoarece calabrezii au migrat în altă parte în căutarea unui trai mai bun.

Fermierii italieni au reușit să salveze de la dispariție un fruct străvechi cu ajutorul energiei solare. Citricele din Calabria, în sudul Italiei, aproape că dispăruseră din cauza vremii extreme și a lipsei de valoare economică. Dar creșterea acestei culturi sub un baldachin de panouri solare a dat o nouă viață acestui fruct – cu învățăminte pentru multe culturi afectate de stresul climatic, scrie BBC.

În 2009, tatăl lui Antonio, Mario, un agronom și contabil, a dat peste agrivoltaică. Acest concept exista încă din anii 1980, iar agronomul l-a văzut ca pe o oportunitate de investiție interesantă. Ce-ar fi dacă producerea de energie ar putea sprijini producția de cidru local, o specie pe cale de dispariție care, pentru a crește bine, are nevoie de umbră naturală sau artificială?

De-a lungul secolelor, datorită climatului blând, localnicii din acest colț al Italiei s-au specializat în cultivarea acestor fructe mari Liscia Diamante (care se traduce prin „diamant neted”) – care pot cântări până la 5 kg fiecare – pentru a satisface cererea producătorilor de parfumuri care foloseau uleiurile esențiale din coajă.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Cu toate acestea, în ultimii 50 de ani, Liscia Diamante aproape că a dispărut, deoarece calabrezii au migrat în altă parte în căutarea unui trai mai bun, iar înlocuitorii industriali mai ieftini au înlocuit uleiurile esențiale. Pentru cei care au rămas în țară nu prea avea sens din punct de vedere economic să continue să cultive acest fruct.

Energie din surse regenerabile

Ideea sa se înscria într-o tendință mai largă. În același an, Uniunea Europeană a emis o directivă către statele sale membre pentru a se asigura că 20% din energia lor provine din surse regenerabile până în 2020, ceea ce a dus la o cursă pentru înființarea de ferme solare. Unii fermieri au preferat să își vândă sau să își închirieze terenurile unor companii de producție de energie regenerabilă pe termen lung, din cauza veniturilor mai sigure.

În timp ce Uniunea Europeană a depășit acum obiectivul de 20%, la nivel global, cifra pentru energia solară este încă scăzută. Potrivit unui raport din 2021 al Agenției Internaționale pentru Energie, producția de energie fotovoltaică reprezintă doar 3,6% din producția globală de electricitate, deși este în creștere rapidă.

Cu toate acestea, din cauza noutății, a costurilor de instalare mai mari, a rezistenței unora dintre fermieri la schimbare și a lipsei unei legislații clare, mai este un drum lung de parcurs până când agrivoltaica se va generaliza.

Citește și