• Președintele Volodimir Zelenski semnează decretul.
  • Ziua de 9 mai devine Ziua Europei.
  • Ziua de 8 mai va deveni Ziua Victoriei.

Președintele Volodimir Zelenski a înaintat parlamentului ucrainean un proiect de lege prin care propune ca ziua de 8 mai să fie Ziua comemorării și a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial. Zelenski a declarat în videoclipul său din 8 mai că „Aceasta este istorie pură, fără amestecuri ideologice. Și aceasta este istoria poporului nostru, a aliaților noștri, a întregii lumi libere. Astăzi o redăm statului nostru.”

Pentru a marca aniversarea capitulării necondiționate a Germaniei, majoritatea națiunilor europene sărbătoresc Ziua Victoriei în Europa la 8 mai. Rusia și unele foste țări sovietice sărbătoresc Ziua Victoriei pe 9 mai, folosind termenul de Marele Război Patriotic, scrie The KYIV INDEPENDENT.

Până în 2015, când președintele de atunci, Petro Poroșenko, a schimbat denumirea în Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, și Ucraina sărbătorea Ziua Victoriei pe 9 mai. Petro Poroșenko a desemnat ziua de 8 mai drept Ziua Amintirii și a Reconcilierii. Ziua de 8 mai a fost zi lucrătoare, iar ziua de 9 mai a rămas sărbătoare publică.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Zelenski declară „Nu vom uita niciodată contribuția poporului ucrainean la victoria asupra nazismului. Și nu vom permite minciuni ca și cum victoria în acel război ar fi putut avea loc fără participarea vreunei țări sau națiuni”.

„Așa cum atunci am distrus răul împreună, acum distrugem împreună un rău asemănător… Deși acum este vorba de un alt agresor, scopul este același – înrobirea sau distrugerea. Și așa cum atunci ne-am bazat pe forța comună a națiunilor libere, astăzi luptăm împotriva răului împreună cu lumea liberă, împreună cu Europa liberă. Și vom învinge!”

Decretul semnat de Zelenski

Zelenski a semnat decretul prin care 9 mai devine Ziua Europei, sărbătorită anual în țările membre ale UE pentru a celebra „pacea și unitatea în Europa. Ziua de 9 mai marchează aniversarea semnării Declarației Schuman din 1950, care „a fost un plan ambițios de asigurare a păcii pe termen lung în Europa postbelică, considerat începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană”.

Zelenski adaugă „Acum, la fel ca acum 80 de ani, ne bazăm pe forța comună a popoarelor libere și știm că împreună vom face întotdeauna parte dintr-o Europă liberă care nu se va supune răului. Și, împreună cu toată Europa liberă, vom sărbători Ziua Europei la 9 mai în Ucraina. O Europă unită, care ar trebui să fie și va fi bazată pe pace. Europa noastră, din care Ucraina a fost întotdeauna, este și va face parte.”

Citește și