• Zelenski a vizitat ultima dată Berlinul în iulie 2021, unde s-a întâlnit cu cancelarul de atunci, Angela Merkel.
  • Niinisto și Zelenski ar urma să se întâlnească, de asemenea, cu prim-miniștrii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei.
  • Președintele ucrainean a făcut puține călătorii în străinătate de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit miercuri în Finlanda pentru a se întâlni cu liderii nordici, o călătorie rară în străinătate pentru liderul ucrainean în contextul invaziei rusești, scrie The New York Times.

Biroul președintelui finlandez a precizat într-o declarație că Zelenski a fost invitat să poarte discuții la Helsinki despre lupta pentru apărare a Ucrainei și sprijinul Finlandei pentru Ucraina”, printre alte chestiuni. Zelenski și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, vor ține o conferință de presă comună după discuții, a adăugat acesta.

Niinisto și Zelenski ar urma să se întâlnească, de asemenea, cu prim-miniștrii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei pentru a discuta despre situația războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina” și sprijinul continuu al țărilor nordice pentru Ucraina”, precum și despre relația Ucrainei cu Uniunea Europeană și NATO, se arată în comunicat.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Președintele ucrainean a făcut puține călătorii în străinătate de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Luna trecută, el a primit o primire de erou în timpul unei vizite oficiale în Polonia.

Zelenski va merge în Germania pe 13 mai

De asemenea, Zelenski va călători în Germania pentru o vizită oficială de stat pe 13 mai, a confirmat miercuri departamentul de poliție din Berlin, care are sarcina de a asigura securitatea. Finlanda, care împarte o graniță lungă cu Rusia, a devenit luna trecută cel de-al 31-lea stat membru al NATO. Aceasta a fost o lovitură semnificativă pentru președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, care s-a opus cu fermitate extinderii alianței militare transatlantice.

Ucraina a depus anul trecut o cerere de aderare la NATO, dar există o diviziune între țările NATO cu privire la faptul dacă Ucrainei ar trebui să i se ofere o cale de aderare la un summit din această vară. Întrucât Ucraina nu este membră, NATO ajută doar la coordonarea cererilor de asistență nemilitară ale Kievului și sprijină livrările de ajutor umanitar. Dar membrii individuali ai NATO, precum Statele Unite și Germania, sunt unii dintre cei mai mari furnizori de asistență militară pentru Ucraina.

Deși liderul ucrainean s-a mai adresat legislatorilor germani prin legătură video, călătoria sa la Berlin ar marca prima sa vizită în persoană în Germania de la începutul invaziei rusești. Germania este unul dintre cei mai mari donatori de ajutor militar al Ucrainei.

Președintele ucrainean va fi premiat în Germania

În afară de vizita oficială de stat, care va include discuții atât cu cancelarul Olaf Scholz, cât și cu președintele Frank-Walter Steinmeier, Zelenski este așteptat să participe la o ceremonie în orașul Aachen, situat în vestul țării, unde i se va decerna Premiul Charlemagne pentru activitatea sa în vederea unificării Europei. Printre laureații anteriori ai acestui premiu se numără Papa Francisc, Winston Churchill, Bill Clinton, Henry A. Kissinger și Vaclav Havel.

Citește și