• De la 1 ianuarie, mai multe lucrări protejate de drepturi de autor vor intra în domeniul public.
  • Mii de povești și personaje vor putea fi modificate esențial.
  • Unii regizori consideră că această schimbare aduce oportunitatea de a reinventa personajele sau poveștile, oferind noi perspective.

În 2024, mii de lucrări protejate prin drepturi de autor publicate în 1928 intră în domeniul public, după expirarea mandatului lor de 95 de ani. Aceasta înseamnă că o multitudine de personaje și povești pot fi refăcute în scris, pe scenă sau pe ecran fără permisiune. Multe personaje sau povești vor fi modificate esențial, scrie The New York Times.

„Este importantă păstrarea istoricului nostru cultural, pentru accesul semnificativ la lucrări mai vechi și pentru a inspira creativitatea viitoare”, a spus Jennifer Jenkins, directorul Centrului pentru studiul Domeniului Public de la Duke Law School. Surpriza din clasa domeniului public din acest an sunt Mickey Mouse și, desigur, Minnie. Versiunile alb-negru ale rozătoarelor noastre preferate au apărut în „Steamboat Willie”. Disney este faimos pentru litigii, iar acest drept de autor acoperă doar versiunile originale ale personajului.

Tigger va fi, de asemenea, eliberat pe 1 ianuarie și ar putea fi în curând reunit cu Winnie the Pooh în următorul film slasher al personajului. „Originalul All Quiet on the Western Front va fi actualizat cu un remake crossover în care Mickey și Tigger îl păcălesc pe Kaiser să-și blocheze capul într-o găleată de mop”, a spus Zhubin Parang. ( versiunea originală germană a romanului intră, de asemenea, în domeniul public).

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Bob Greenblatt, un producător al muzicalului „Smash” de pe Broadway, a cerut o nouă adaptare scenică pentru Peter Pan cu Daniel Radcliffe în rolul lui Peter, Lindsay Mendez în rolul lui Wendy și Jonathan Groff în rolul căpitanului Hook. Relația inițială dintre personajele Peter și Wendy va fi modificată.
Nik Dodani, unul dintre actori a vorbit despre noile modificări din scenariu. „Când Wendy îl întâlnește pe Peter, un tânăr carismatic și aparent fără vârstă, ea este atrasă într-o călătorie de coșmar a obsesiei, dezvăluind adevărul sinistru din spatele tinereții sale veșnice”.

Versiunea originală a „Mack the Knife”, care a fost scrisă în limba germană pentru o operă de Bertolt Brecht numită „The Threepenny Opera”, și înregistrările muzicale, cum ar fi „Dippermouth Blues”, cu Louis Armstrong, vor fi, de asemenea, libere pe 1 ianuarie.

Gordon Greenberg, care regizează un musical pe Broadway a spus că această schimbare este o oportunitate de a „reinventa unele producții clasice, explorând alte puncte de vedere.”
Dramaturgul Lindsey Ferrentino a propus un amestec de titluri. Neil Meron, un producător al muzicalului de pe Broadway „Some Like It Hot”, a sugerat o adaptare muzicală „gender fluid immersive” cu o partitură făcută de Sam Smith.

În următorul deceniu, în domeniul public vor intra toate aceste personaje: Popeye, Pluto, Donald Duck, King Kong (versiunea originală a filmului), Superman, Daffy Duck, Bilbo Baggins, Gandalf și alții din Hobbit, James Bond, Batman și căpitanul Marvel.

Citește și