• Din ce în ce mai mulți oameni folosesc „romgleza”
  • Fie că e vorba despre rezultatul globalizării, dorința de a fi „cel mai best din parcare” sau simpla obișnuință de a vorbi și în altă limbă, cert e că fenomenul este din ce în ce mai răspândit
  • „Romgleza” nu este singura „posibilitate”

„Hai că suntem în hurry!” „Până acum a fost great!” Suntem un popor care primeşte şi se adaptează repede.

Romgleza noastră cea de all days e parte din viaţa noastră. E rezultatul globalizării, iar globlizarea înseamnă evoluţie, schimburi culturale. Nimic rău, dar noi am transformat nevoia în fandoseală, iar limba din comoară…a ajuns povară.

Lucia Cujbă, corespondent Aleph News: „România e țara pe care o iubesc sincer, și probabil nu aș fi iubit-o atât, dacă nu m-aș fi născut în Republica Moldova. Să vorbești română e ceva firesc aici în România, dincolo de Prut e mai complicat, rusificarea e la ea acasă, româna e amestecată cu rusa. De exemplu, intri într-un magazin în Chișinău și nu știi în ce limbă ți se va răspunde. Mi-au fost aruncate și replici dure, am crescut cu un fel de ruso-fobie, de asta am ajuns să vorbesc mult mai prost rusa decât cei din generația mea. Să vorbești româna în Republica Moldova e o provocare, am citit mult, mă transformasem într-un nazist al gramaticii. De când sunt la București, m-am relaxat total. Am învățat română din cărți, de la televizor”.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?