• În ultimii patru ani, cutremurele de pe Marte și un meteorit au lovit planeta roșie.
  • Modulul „InSight” al NASA a colectat unde sonore care au ajutat la dezvăluirea secretelor din interiorul planetei.
  • În timpul acestor evenimente, „InSight” a detectat pentru prima dată unde seismice care călătoresc prin nucleul marțian.

Acum, oamenii de știință de la NASA au folosit datele landerului pentru a determina dacă Marte are un nucleu de aliaj de fier lichid care include, de asemenea, elemente ușoare, cum ar fi sulf și oxigen, precum și cantități mai mici de hidrogen și carbon, scrie CNN.

Dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a interiorului planetei Marte îi poate ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre modul în care se formează planetele stâncoase precum Pământul și Marte, despre diferențele dintre cele două planete și despre factorii care contribuie la transformarea altor planete în planete locuibile pentru viață.

Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat luni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. „În 1906, oamenii de știință au descoperit pentru prima dată nucleul Pământului observând modul în care undele seismice provenite de la cutremure erau afectate de călătoria prin acesta”, a declarat într-un comunicat coautorul studiului Vedran Lekic, profesor asociat de geologie la Universitatea din Maryland, College Park. „Mai mult de o sută de ani mai târziu, aplicăm cunoștințele noastre despre undele seismice pe Marte.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

În prezent, Marte nu are un câmp magnetic, dar există urme de magnetism care persistă în crusta marțiană. Urmele îi fac pe oamenii de știință să creadă că Marte a fost probabil cândva un mediu potențial locuibil, dar a evoluat în timp pentru a deveni un deșert înghețat și neospitalier. „Este ca un puzzle într-un fel”, a spus Lekic. „De exemplu, există mici urme de hidrogen în miezul lui Marte. Asta înseamnă că trebuie să fi existat anumite condiții care au permis hidrogenului să fie acolo, iar noi trebuie să înțelegem aceste condiții pentru a înțelege cum a evoluat Marte în planeta care este astăzi”.

Misiunea InSight a continuat să colecteze date despre Marte până la final, menținând tăcerea în decembrie 2022, după ce praful i-a blocat panourile solare să primească lumina solară necesară. Însă tezaurul de date pe care landerul l-a colectat în cei patru ani petrecuți pe suprafața marțiană a schimbat modul în care oamenii de știință înțeleg planeta roșie. Lake a spus că „InSight” va continua să influențeze modul în care înțelegem formarea și evoluția lui Marte și a altor planete în anii următori..

Citește și