• În nisipul deșertului egiptean arheologii au descoperit biserici și chilii din secolul al V-lea d.Hr.
  • Arheologul Victor Ghica și echipa sa au adus la lumină ruinele a trei biserici și ale chiliilor unei așezări monahale.
  • Vestigiile au inscripții și pasaje biblice în limba greacă și dovedesc existența unor comunități monahale în pustiul egiptean încă din sec. al IV-lea.

O echipă arheologică franco-norvegiană a descoperit noi ruine creștine în deșertul vestic al Egiptului, aducând dovezi și date importante despre viața monahală din regiune în secolul al V-lea d.Hr., informează The Guardian.

„În timpul celei de-a treia campanii de săpături la situl Tal Ganoub Qasr al-Agouz din oaza Bahariya, misiunea franco-norvegiană a descoperit mai multe clădiri din bazalt, unele săpate în piatră, iar altele, făcute din cărămizi”, se arată într-un comunicat de sâmbătă al Ministerului Egiptean al Antichităților.

Complexul este format din „șase sectoare, care cuprind ruinele a trei biserici și ale chiliilor călugărilor”, iar pe zidurile clădirilor se află „inscripții și simboluri cu conotații copte”, a declarat Osama Talaat, directorul Departamentului ministerial al Antichităților Islamice, Copte și Evreiești.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Conducătorul misiunii, Victor Ghica, a declarat că în 2020 au fost descoperite „19 clădiri și o biserică săpate în piatră”.

Zidurile bisericii sunt ornate cu „inscripții religioase” și pasaje biblice în limba greacă, care dau mărturie despre „specificul vieții monahale din regiune”, a spus Ghica.

Descoperirile acestea sunt o dovadă clară a faptului că în acea zonă existau comunități monahale încă din secolul al V-lea d.Hr., a adăugat arheologul român.

Situl izolat, situat în deșertul aflat în sud-vestul capitalei, Cairo, a fost ocupat între secolele al IV-lea și al VIII-lea, iar perioada de înflorire a comunității de acolo a fost atinsă probabil în jurul secolelor al V-lea și al VI-lea, potrivit Institutului francez de arheologie orientală, responsabil cu misiunea.

Descoperirile arheologice majore realizate în Egipt în ultimele luni reprezintă pentru guvernul egiptean o îmbogățire a tezaurului cultural și totodată o speranță a stimulării turismului, un sector important al economiei țării, care a suferit multe pierderi începând cu revoltele din 2011, prin care a fost îndepărtat de la putere preşedintele Hosni Mubarak, până astăzi, când a fost sever afectat de pandemia de coronavirus.