• Lynch a declarat că Prophet Song a fost inspirat de războiul sirian și de criza refugiaților.
  • Acțiunea are loc în Dublin și spune povestea unei familii care se confruntă cu o lume nouă și terifiantă.
  • Autorul s-a născut în Limerick și locuiește în prezent în Dublin.

Premiul Booker Prize 2023 a fost atribuit romanului Prophet Song, o viziune distopică a Irlandei aflate în ghearele totalitarismului. Cartea a fost scrisă de irlandezul Paul Lynch, în vârstă de 46 de ani, fiind pentru prima dată când acesta câștigă prestigiosul premiu pentru scriitori de ficțiune.

Acțiunea are loc în Dublin și spune povestea unei familii care se confruntă cu o lume nouă și terifiantă, în care normele democratice cu care sunt obișnuiți încep să dispară, scrie BBC.

Lynch a declarat că Prophet Song a fost inspirat de războiul sirian și de criza refugiaților. Reacționând la victoria sa pe scena ceremoniei de decernare a premiului din Old Billingsgate, Londra, Lynch a declarat că este cu „o imensă plăcere” că duce Booker-ul înapoi în Irlanda.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CUM TRATEZI DEPRESIA

Autorul, care s-a născut în Limerick și locuiește în prezent în Dublin, a adăugat că romanul nu a fost „o carte ușor de scris”. Întrebat despre recentele revolte și violențe de la Dublin de la începutul acestei săptămâni, Lynch s-a declarat „uimit” de cele întâmplate și a spus că „ar trebui să le privim ca pe un avertisment”.

Dar a precizat că nu este un romancier politic” și că și-a terminat cartea în urmă cu 18 luni. El a spus că va cheltui o parte din premiul de 50.000 de lire sterline pe ipoteca sa.

Cartea este a cincea a lui Lynch și a lucrat la ea timp de patru ani. A început să o scrie chiar înainte de nașterea fiului său și, când a terminat-o, băiatul său știa să meargă pe bicicletă.

Esi Edugyan a declarat că juriul a căutat un roman câștigător care să vorbească despre momentul imediat, dar care să aibă și posibilitatea de a supraviețui”.

Citește și