• 240 de cărți rare furate de o bandă de hoți români, în valoare de peste 3,3 milioane de dolari, au fost returnate proprietarilor lor
  • Jaful de Oscar a fost denumit „Mission:Impossible” de autoritățile din Marea Britanie, aluzie la filmul cu același nume din 1996
  • Cărțile antice recuperate au o importantă semnificație culturală internațională. Includ lucrări ale lui Isaac Newton, Francisco Goya și Galileo Galilei
  • Hoții prinși au primit pedepse de la 3 până la 5 ani de închisoare
  • După ce au fost descoperite sub pământ la o casă din România, cărțile au fost duse la Biblioteca Națională din București, unde 4 din cei 5 proprietari au călătorit pentru a le recupera

Cele 240 de cărți rare, în valoare de peste 3,3 milioane de dolari, au fost returnate proprietarilor lor, după ce au fost furate la Londra de o bandă de bărbați români. Aceștia au coborât din plafonul depozitului în care erau păstrate cărțile, pentru a evita declanșarea alarmelor, relatează Reuters.

Jaful de Oscar, cu români în roluri principale, a fost denumit „Mission: Impossible” de autoritățile din Marea Britanie, datorită tehnicii acrobatice pe care au folosit-o în realizarea furtului– aluzie la filmul cu același nume, din 1996,  în care Tom Cruise folosește o frânghie.

Conform poliției, cărțile antice, considerate a avea o semnificație culturală internațională, includ lucrări ale omului de știință englez Isaac Newton, ale artistului spaniol Francisco Goya și ale astronomului italian Galileo Galilei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Spargerea a avut loc în ianuarie 2017 într-un depozit din Feltham, vestul Londrei, unde cărțile – care fuseseră aduse din Italia și Germania – erau depozitate înainte de a fi trimise spre o licitație în SUA.

Jaful a fost doar unul dintre cele 12 întreprinse de bandă pe teritoriul Marii Britanii, în decursul a doi ani și jumătate. Banda are legătură cu grupul de crimă organizată Clămparu – bazată în Iași.

În multe dintre operațiunile plănuite cu meticulozitate, bandiții călătoreau în țara respectivă pentru a comite jaful, iar la scurt timp părăseau teritoriul. 12 dintre ei sunt închiși pe perioade variind de la 3 ani și 8 luni, până la 5 ani și 8 luni.

După ce au fost descoperite ascunse sub pământ la o casă din România, cărțile au fost transportate la Biblioteca Națională din București, unde patru dintre cei cinci proprietari au călătorit luna trecută pentru a le recupera.

A fost minunat să văd bucuria celor care și-au recuperat aceste cărți de neînlocuit” a spus detectivul Andy Durham, adăugând că unul dintre proprietari a fost așa încântat, încât a ținut să menționeze: „Diseară bem ca leii”.