• Autorul norvegian Jon Fosse este câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură în 2023.
  • Născut în 1959 în Norvegia, Jon Fosse a fost recunoscut de către Academie „pentru piesele sale inovatoare și proza, care dau voce celor nespuse”.
  • Jon Fosse: „ Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care își propune în primul rând să fie literatură, fără alte considerații.”

Autorul norvegian Jon Fosse este câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură în 2023. Născut în 1959 în Norvegia, Jon Fosse a fost recunoscut de către Academie „pentru piesele sale inovatoare și proza, care dau voce celor nespuse”.

În cuvintele fondatorului premiilor, Alfred Nobel, prestigiosul premiu ar trebui să revină „persoanei care, în domeniul literaturii, a produs cea mai remarcabilă operă într-o direcție idealistă”.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM

„Sunt copleșit și oarecum speriat”, a declarat Fosse într-o declarație pentru agenția de presă Reuters după victorie. „Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care își propune în primul rând să fie literatură, fără alte considerații.”

Fosse este unul dintre cei mai interpretați dramaturgi din Europa. Primul său roman, Raudt, Svart (Roșu, Negru), a fost publicat în 1983, deși consideră că o nuvelă Han (El), publicată într-un ziar studențesc în 1981, este debutul său literar. Popularitatea lui ca scriitor a venit cu romanul din 1989 Naustet (Casa de bărci).

Citește și: