- Geneticianul suedez este unul dintre fondatorii paleogeneticii.
- Oamenii de știință pot compara genomurile oamenilor de Neanderthal cu înregistrările genetice ale oamenilor de astăzi.
- Pääbo este cunoscut ca fiind unul dintre fondatorii paleogeneticii
Svante Pääbo a primit Premiul Nobel pentru medicină pentru „descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”, a fost anunțat.
Comitetul Nobel a declarat că Pääbo, un genetician suedez, „a realizat ceva aparent imposibil” atunci când a secvențiat primul genom de neanderthal și a descoperit că Homo sapiens s-a încrucișat cu neanderthalienii.
Dovezile pentru descoperirea sa au apărut pentru prima dată în 2010, după ce Pääbo a fost pionier al metodelor de extragere, secvențiere și analiză a ADN-ului antic din oasele de Neanderthal. Grație muncii sale, oamenii de știință pot compara genomurile oamenilor de Neanderthal cu înregistrările genetice ale oamenilor de astăzi.
„Prin dezvăluirea diferențelor genetice care diferențiază toți oamenii în viață de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru explorarea a ceea ce ne face să fim în mod unic oameni”, a scris pe Twitter premiul Nobel.
Pääbo este cunoscut ca fiind unul dintre fondatorii paleogeneticii, o disciplină care folosește metodele geneticii pentru a studia oamenii timpurii și alte populații antice[19][20] În 1997, Pääbo și colegii săi au raportat secvențierea cu succes a ADN-ului mitocondrial (ADNmt) al omului de Neanderthal, provenind de la un specimen găsit în grota Feldhofer din valea Neander.
În 1992, a primit Premiul Gottfried Wilhelm Leibniz al Deutsche Forschungsgemeinschaft, cea mai înaltă distincție acordată în domeniul cercetării germane. Pääbo a fost ales membru al Academiei Regale Suedeze de Științe în 2000.
2022 #NobelPrize laureate Svante Pääbo has established an entirely new scientific discipline, paleogenomics. By revealing genetic differences that distinguish all living humans from extinct hominins, his discoveries provide the basis for exploring what makes us uniquely human. pic.twitter.com/AoDNL0zMc7— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 3, 2022