• Ea va abdica de la tron pe 14 ianuarie, când se vor împlini 52 de ani de când a devenit regină.
  • Fiul ei cel mare, Prințul Moștenitor Frederik, va prelua rolul de rege după plecarea ei.
  • În vârstă de 83 de ani, ea este cel mai longeviv monarh din istoria daneză.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei și-a anunțat abdicarea surprinzătoare într-un discurs TV de Anul Nou, scrie BBC.

Ea va abdica de la tron pe 14 ianuarie, când se vor împlini 52 de ani de când a devenit regină. Fiul ei cel mare, Prințul Moștenitor Frederik, va prelua rolul de rege după plecarea ei.

În vârstă de 83 de ani, ea este cel mai longeviv monarh din istoria daneză, urcând pe tron după moartea tatălui ei, regele Frederik al IX-lea, în 1952.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Spre deosebire de tradiția regală britanică, nu va avea loc nicio ceremonie oficială de încoronare pentru Prințul Moștenitor Frederik, care are 55 de ani. În schimb, palatul își va anunța ascensiunea în ziua respectivă.

Regina Margrethe este o figură populară în Danemarca, iar mulți danezi se așteptau ca ea să rămână pe tron până la moartea ei. În fiecare an, în noaptea de Revelion, ea ține un discurs difuzat la televizor.

Anul acesta, pe lângă anunț, ea a vorbit și despre războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina, precum și despre importanța abordării schimbărilor climatice. Confruntându-se cu provocări similare ale societății moderne ca și alte familii regale din Europa, familia regală daneză a decis să își reducă numărul de membri ai familiei regale.

Citește și