- Scriitorul și eseistul Milan Kundera a murit pe 11 iulie, la vârsta de 94 de ani, după o lungă boală.
- Gigant al literaturii europene, Kundera este autor al romanelor „Ignoranţa”, „Iubiri caraghioase”, „Cartea râsului şi a uitării” şi „Insuportabila uşurătate a fiinţei”.
- De origine cehă, Milan Kundera s-a refugiat la Paris în 1975. Opera sa literară a fost tradusă în mai mult de 80 de limbi.
Scriitorul și eseistul Milan Kundera a murit pe 11 iulie la Paris. Avea 94 de ani și mai mulți ani a fost bolnav. Kundera este autorul al romanelor „Ignoranţa”, „Iubiri caraghioase”, „Cartea râsului şi a uitării” şi „Insuportabila uşurătate a fiinţei”, iar opera sa a fost tradusă în mai mult de 40 de limbi.
„Născut pe 1 aprilie 1929 la Brno, în Cehoslovacia, cu părinți muzicieni, Milan Kundera a fost la începutul carierei. Viața sa de scriitor se confundă cu literatura, dar și cu istoria unui secol care a văyut comunismul prăbușindu-se, după ce a dominat conștiințele unei mari părți a inteligenției europene. O dramă care va sta la baza vocației lui Kundera, care publică în 1967 primul său roman, Gluma”, scrie Le Figaro.
Comunist fervent în tinerețe, Kundera este exclus din partid în 1956, pentru că denunța impostura comunistă, reprimit și exlus definitiv apoi în 1970, pentru că participase la ”primăvara de la Praga”.
Prietenii și admiratorii îl invită la Paris, în 1975. Merge la Rennes, unde va fi profesor la universitate, dar după câțiva ani se mută la Paris, împreună cu soția sa, Vera. În 1981 primește cetățenia franceză, în același timp cu Julio Cortazar.
Primul roman publicat în Franța este ”Cartea râsului și a uitării”, în 1979. Consacrarea mondială vine odată cu ”Insuportabila ușurătate a ființei”, în 1984. Romanul are o adaptare cinematografică, în 1988, dar Kundera respinge filmul făcut de Philippe Kaufman.
În 2014 a apărut ultimul roman semnat Milan Kundera, ”Sărbătoarea neînsemnătății”.
Citește și:
- Alexandru Coiță: „Zelenski și ucrainenii vor presa pentru a obține mai multe garanții de securitate, mai multe armamente”
- UE vrea să ia fața Big Tech în drumul către Metaverse. Planul anunțat de Margrethe Vestager
- Radu Carp, despre aderarea Ucrainei la NATO: Nu trebuie să cădem în capcana garanțiilor care nu pot fi respectate