- Murakami a avut un bar de jazz în Tokyo, numit Peter Cat
- The Beatles l-au inspirat pentru bestseller-ul „Norwegian Wood”.
- Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „1Q84”, „Kafka pe malul mării”, „Underground. Atacul cu gaz din Tokyo şi sufletul japonez” şi „Pădurea norvegiană”
Dacă eşti iubitor de literatură japoneză, sigur ţi-au trecut prin mâini cărţile celebrului scriitor Haruki Murakami. Care astăzi împlineşte 72 de ani.
Puţini ştiu însă că înainte de ilustra carieră de scriitor, pasiunea acestuia era muzica. Deţinea chiar un bar de jazz în Tokyo, numit Peter Cat.
Unde mai pui că trupe precum The Beatles l-au inspirat pentru bestseller-ul „Norwegian Wood”.
Şi pentru că de la literatură am ajuns în zona muzicală, îţi spun că acum ai acces la colecţia de înregistrări personale ale lui Murakami pe Spotify.
În plus, anul acesta, în aprilie, va ajunge în România, cea mai nouă carte a lui Murakami- Persoana întâi singular, o colecție de povestiri.
În Tokyo se va deschide, anul acesta, o bibliotecă dedicată lui Murakami
Universitatea Waseda a anunțat că intenționează să deschidă o nouă bibliotecă în campusul său, care să fie proiectată de renumitul arhitect japonez Kengo Kuma.
Biblioteca Murakami va găzdui arhiva personală a romancierului, pe care scriitorul japonez a donat-o universității, precum și o colecție cu lucrările sale traduse în mai multe limbi.
Murakami este absolvent al Universității Waseda, unde a studiat teatru, nu literatura.
Cărțile lui Murakami, traduse în peste 40 de limbi
Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional, iar numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.
Cărțile sale au primit, de-a lungul timpului, premii importante, precum „Premiul Franz Kafka” şi cu titluri de Doctor Honoris Causa primite din partea Univeristăţii din Liege sau Princeton.
Prima sa carte, „Ascultă cum cântă vântul”, publicată în 1979, i-a adus „Premiul Gunzou pentru literatură”, în acelaşi an. Romanul face parte, împreună cu „Pinball, 1973” şi „În căutarea oii fantastice”, din „Trilogia Şobolanului”.
Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „1Q84”, „Kafka pe malul mării”, „Underground. Atacul cu gaz din Tokyo şi sufletul japonez” şi „Pădurea norvegiană”.