• Ascensoarele funcționează de peste un secol fără nici un accident.
  • Recordul anual este de 7 milioane de vizitatori.
  • Turnul Eiffel este monumentul cu plată cel mai vizitat din lume.

Turnul Eiffel, unul dintre cele mai vizitate monumente din lume, își are secretele lui. Centenar deja, Turnul a fost renovat de mai multe ori, dar ceea ce a păstrat din dotarea sa originară sunt lifturile pe care le vedeți alunecând în fiecare zi de-a lungul celor patru piliere.

Ele datează de la sfârșitul secolului XIX, deci sunt proiectate după modelele de atunci, cu contragreutate. Fiecare este tras de 6 cabluri acționate de două acumulatoare de câte 170 de tone fiecare. Cablurile sunt schimbate la fiecare 10 ani și radiografiate la fiecare 6 luni. Partea de întreținere a ascensoarelor se petrece în camerele din subsol, unde în fiecare dimineața, înainte de deschiderea Turnului, sunt verificate, mecanismul este gresat și sunt trimise pentru o prima călătorie goale, la viteza de 0,7 m/s, fată de 2m/s când circulă cu pasageri.

Un al doilea voiaj se face cu tehnicienii la bord, ei verifică fiecare etaj și se asigură că ușile se deschid corect. La ultimul etaj, tehnicienii se opresc timp de câteva minute ca să admire priveliștea – Parisul văzut de sus, gata să se trezească și să înceapă o nouă zi. Ascensoarele vor efectua 110 urcări și coborâri în fiecare zi. 40 de mecanici sunt la întreținerea și supravegherea lifturilor și, în cei peste 100 de ani de existență, nu a existat nici un accident.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

În fiecare zi, 25.000 de personae vizitează Turnul Eiffel

Unii urcă pe jos, evident, dar marea majoritate folosesc ascensoarele. Anual, el are peste 7 milioane de vizitatori, majoritatea – 75% – veniți din străinătate. Înțelegem de ce e nevoie de o supraveghere excepțională și de o întreținere pe măsură.

Turnul Eiffel este, de altfel, monumentul cu plată cel mai vizitat din lume. Valoarea Turnului a fost estimată la 434,660 miliarde de euro. Bugetul anual al Franței este de 436 de miliarde. În caz de nevoie, Franța și-ar putea plăti datoria externă într-o singură tranșă sau ar putea trai un an întreg doar din contravaloarea Turnului.

Citește și: