• Robotul umanoid Pibot este capabil să conducă avioane și are integrat ChatGPT.
  • Pibot are o memorie ce îi permite să țină minte toate hărțile de zbor din întreaga lume, având capacitatea de a decola, rula și ateriza.
  • Robotul este capabil să preia controlul zborului în momentul turbulențelor.

Corea de Sud dezvoltă primul robot umanoid capabil care este capabil să conducă avioane. Tehnologia sa este integrată cu ChatGPT, iar forma umanoidă evită cheltuielile cu modificarea cabinelor de pilotaj. O echipă de cercetători de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea de Sud dezvăluie proiectul primului pilot robot umanoid din lume, capabil să piloteze un avion, cu ajutorul inteligenței artificiale. El poate manevra comenzile din cabina de pilotaj și poate folosi AI pentru a memora hărți de zbor complexe și proceduri de urgență.

Robotul are brațe și degete care pot gestiona comenzile de zbor cu mare precizie și poate pilota un avion fără a fi necesare modificări la cabina de pilotaj. De asemenea, are „ochi”, adică niște camere video care îl ajută să monitorizeze condițiile interne și externe ale aeronavei, menținând în același timp controlul. Are și o memorie mare care îi permite să țină minte toate hărțile de zbor din întreaga lume, o performanță pe care piloții umani nu o pot realiza.

PIBOT își poate aminti fără efort hărțile de navigație aeronautică de la autoritatea globală a aviației Jeppesen, ceea ce pentru un om, e cam greu. Aceste abilități excepționale permit PIBOT să execute zboruri fără cusur și să răspundă prompt la diverse scenarii. De asemenea, robotul stăpânește controlul cockpitului în mijlocul turbulențelor. În prezent, capacitățile PIBOT cuprind rulare, decolare și aterizare. Astfel, inteligența artificială ajută tehnologia aviației să facă un salt semnificativ, într-o perioadă foarte scurtă.

Recomandări

6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII

Citește și: