• Japonia va deversa peste 1 million de tone metrice de apă în Oceanul Pacific începând cu 24 august.
  • Planul de deversare a fost primit cu criticism de comunitățile locale de pescari, care se tem pentru siguranța calității vieții lor.
  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică a dat undă verde planului de deversare, acesta bifând standardele internaționale de siguranță.

Guvernul japonez a anunțat, marți, că va începe deversarea oficială a mai mult de 1 milion de tone metrice de apă contaminată radioactiv. Apa, care va fi deversată cu data de 24 august, provine de la Centrala Atomică din Fukushima, scrie Reuters. Aceasta a fost folosită pentru a răcii tijele de combustibil ale reactoarelor nucleare, asta după ce o avarie a fost cauzată în urma tsunamiului din 2011. Tsunamiul a făcut rafagii pe coasta estică a Japoniei la acea vreme.

Japonia spune că deversarea apei este sigură, afirmațiile fiind întărite de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care a dat undă verde planului de deversare. Cu toate acestea, planul de deversare a fost primit cu criticism atât de comunitățile locale de pescari, căt și de activiștii de mediu.
Țările învecinate precum Coreea de Sud și China și-au exprimat dezacordul, Beijingul fiind criticul fruntaș. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a spus în luna iulie că Japonia dă dovadă de egoism și aroganță, aceasta neconsultând pe deplin comunitățile internaționale în ceea ce privește deversarea apei în zonele de pescuit.

Japonia confirmă că apa va fi filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu exceptia tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, care este dificil de separat de apă. Apa filtrată va fi apoi diluată pentru ca nivelul tritiului să fie sub normele internaționale aprobate, înainte de a fi deversată în Pacific. Un oficial japonez a confirmat că apa oceanului va fi apoi testată, iar rezultatele vor fi publicate la începutul lunii septembrie. Japonia va testa, de asemenea, și peștele din apele din apropierea centralei nucleare. Rezultatele testelor vor fi accesibile publicul pe site-ul guvernului japonez.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Citește și: