• Arta preistorică „descoperită” în secolul XX a influenţat lucrările lui Pablo Picasso, după cum dezvăluie viitoarea expoziţie de la Musée de l’Homme din Paris.
  • Peste 40 de lucrări şi obiecte ale artistului spaniol, precum şi obiecte preistorice, sunt prezentate în cadrul expoziţiei „Picasso şi Preistoria” .
  • Expoziţia nu propune o călătorie geografică, ci o întoarcerea în timp, până la paleolitic.

Picturi murale cu animale, oase gravate, statuete. Arta preistorică descoperită” în secolul XX a influenţat lucrările lui Pablo Picasso, după cum dezvăluie viitoarea expoziţie de la Musée de l’Homme din Paris, care se va deschide miercurea viitoare, scrie presa franceză.

Peste 40 de lucrări şi obiecte ale artistului spaniol, precum şi obiecte preistorice, sunt prezentate în cadrul expoziţiei Picasso şi Preistoria” , o ocazie inedită în Franţa de a descoperi relaţia pe care Picasso a avut-o cu arta acestei perioade.

FOTO – https://lepetitjournal.com

Expoziţia nu propune o călătorie geografică, ci o întoarcerea în timp, până la paleolitic.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Pentru Picasso, arta preistorică reprezintă o curiozitate, imagini comparative” , le-a declarat joi jurnaliştilor Cécile Godefroy, istoric de artă şi curator al expoziţiei. O curiozitate pe care artistul a împărtăşit-o fotografului Brassai în timpul conversaţiilor lor, fragmente din acestea acoperind pereţii sălii de expoziţie.

Un interes pronunțat pentru arta originilor

Deşi autentificarea primelor obiecte şi picturi din Preistorie datează de la începutul secolului XX, din perioada interbelică, Picasso, pe atunci deja consacrat, a descoperit mitul primului artist şi a început să experimenteze cu propriile sale lucrări.

Când Venus din Lespugue” , o statuetă mică din fildeş reprezentând o femeie cu forme voluptoase, a fost descoperită în Haute-Garonne în 1922, Picasso a cumpărat două mulaje ale acesteia, pe care apoi le-a păstrat printre sculpturile sale în atelier.

FOTO – https://lepetitjournal.com/node/355193?language=en

În cadrul expoziţiei, aceleaşi forme voluptuoase se regăsesc în tabloul Femeie aruncând o piatră” (1931).

Celebrarea lui Picasso

Asemănările dintre operele lui Picasso şi obiecte preistorice se succed pe parcursul vizitei: oase gravate cu 17.000 de ani în urmă îl determină pe artist să graveze zeci de chipuri pe pietricele, iar mâinile pictate pe pereţii peşterilor preistorice îl inspiră să îşi lase amprenta palmei pe cupru.

Expoziţia marchează împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso (1881-1973) şi va putea fi vizitată până la 12 iunie 2023.