• Noi studii arată că un copil infectatat cu virusul SARS-CoV-2 poate prezenta simptome de COVID de lungă durată, de cel puțin două luni.
  • Cercetările suplimentare privind consecințele pe termen lung ale pandemiei asupra tuturor copiilor vor fi importante în viitor, spun specialiștii.
  • Cele mai frecvent raportate simptome în rândul copiilor au fost schimbările de dispoziție, erupțiile cutanate și durerile de stomac.

Copiii infectați cu virusul SARS-CoV-2 pot prezenta simptome de COVID de lungă durată, de cel puțin două luni, potrivit unui studiu publicat de business insider.

Cel mai amplu studiu realizat până în prezent privind simptomele COVID de lungă durată la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani a utilizat o eșantionare la nivel național a copiilor din Danemarca și a comparat cazurile pozitive la COVID-19 cu un grup fără antecedente de boală.

Scopul general al studiului nostru a fost de a determina prevalența simptomelor de lungă durată la copii și sugari, alături de calitatea vieții și absența de la școală sau de la grădiniță„, a declarat Selina Kikkenborg Berg, profesor la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Rezultatele noastre arată că, deși copiii cu un diagnostic pozitiv COVID-19 au mai multe șanse de a avea simptome de lungă durată decât copiii care nu au fost diagnosticați anterior cu COVID-19, pandemia a afectat fiecare aspect al vieții tuturor tinerilor„, a spus Berg.

Cercetările suplimentare privind consecințele pe termen lung ale pandemiei asupra tuturor copiilor vor fi importante în viitor, a mai spus cercetătorul.

Copiii mici, rareori reprezentați în studii

Majoritatea studiilor anterioare privind infectarea pe termen lung la tineri s-au concentrat pe adolescenți, sugarii și copiii mici fiind rareori reprezentați.

În cadrul studiului, sondajele au fost trimise mamelor copiilor cu vârste cuprinse între 0-14 ani care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 între ianuarie 2020 și iulie 2021.

În total, s-au primit răspunsuri pentru aproape 11.000 de copii cu un rezultat pozitiv la testul COVID-19, care au fost sortați după vârstă și sex cu peste 33.000 de copii care nu au fost niciodată testați pozitiv pentru COVID-19.

Sondajele i-au întrebat pe participanți despre cele mai frecvente 23 de simptome ale COVID lung la copii și au folosit definiția Organizației Mondiale a Sănătății pentru COVID ca fiind simptome care durează mai mult de două luni.

Cele mai frecvent raportate simptome în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani au fost schimbările de dispoziție, erupțiile cutanate și durerile de stomac.

Probleme coumune la copiii mici

La copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani, cele mai raportate simptome au fost, problemele de memorie sau de concentrare și erupțiile cutanate, iar la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, oboseala, schimbările de dispoziție și problemele de concentrare.

La grupa de vârstă 0-3 ani, 40 la sută dintre copiii diagnosticați cu COVID-19 (478 din 1.194 de copii) au prezentat simptome pentru mai mult de două luni, comparativ cu 27 la sută dintre copiii de control (1.049 din 3.855 de copii).

Tipurile de simptome nespecifice asociate cu COVID de lungă durată sunt adesea experimentate de copii altfel sănătoși; durerile de cap, schimbările de dispoziție, durerile abdominale și oboseala sunt toate simptome ale unor afecțiuni comune pe care le experimentează copiii și care nu au legătură cu COVID-19.

În general, copiii diagnosticați cu COVID-19 au raportat mai puține probleme psihologice și sociale decât copiii din grupul de control, au spus aceștia.

La grupele de vârstă mai mari, cazurile s-au simțit adesea mai puțin speriați, au avut mai puține probleme cu somnul și s-au simțit mai puțin îngrijorați de ceea ce li se va întâmpla, potrivit cercetătorilor.