• Potrivit unui studiu publicat joi în revista „Science”, sărutul este mai vechi decât crezi.
  • De fapt, el datează din mileniul al patrulea înainte de Hristos, în Mesopotamia.
  • Aceste schimburi, sub formă sexuală sau romantică, ar fi putut avea un impact asupra transmiterii anumitor virusuri actuale.

În revista „Science”, publicată joi, 18 mai, doi oameni de știință au analizat aproximativ cincisprezece studii care sugerează că îmbrățișările datează încă din cele mai vechi timpuri, scrie TF1. Potrivit lui Troels Pank Arboll, istoric specializat în civilizațiile antice, și a lui Sophie Lund Rasmussen, biolog, îmbrățișările, în forme sexuale sau romantice, au avut loc în Mesopotamia încă din mileniul al patrulea înainte de Hristos.

Aceste date contrazic studii anterioare, potrivit cărora forma sexuală sau romantică a sărutului datează din epoca bronzului, adică din jurul anului 1500 î.Hr., în India. Mai multe dovezi, ignorate până acum, arată că sărutul pe buze era deja documentat într-o mare parte a regiunii mediteraneene, întrucât locuitorii din Mesopotamia și Egipt se sărutau cu dragoste cu mai bine de 4.000 de ani înaintea erei noastre. Un lucru este cert: pe atunci, sărutul romantic nu era universal și nu avea simbolistica pe care o are astăzi.

Ce impact a avut sărutul asupra transmiterii virusurilor?

Au existat mai multe evoluții în istoria sărutului. Potrivit cercetărilor, acesta a devenit treptat un mijloc de evaluare al partenerilor datorită indiciilor chimice transmise. Săruturile au influențat transmiterea bolilor de-a lungul secolelor, potrivit unor studii recente, spun specialiștii.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Libération spune că agenții patogeni transmisibili prin sărut, cum ar fi HSV-1, responsabil de herpes labial, sau virusul Epstein-Barr, cauza mononucleozei infecțioase, au fost prezenți încă din preistorie. Acest lucru nu este surprinzător atunci când știi că un sărut franțuzesc poate aduce în doar zece secunde aproximativ 80 de milioane de bacterii.

Citește și: