SUA acordă o reducere de sancțiuni Iranului. Discuțiile nucleare sunt în echilibru

Anthony Blinken

Anthony Blinken

Administrația Biden a restabilit vineri o oarecare reducere de sancțiuni pentru programul atomic iranian, în timp ce discuțiile menite să salveze acordul nuclear din 2015, care trenează, intră într-o fază critică.

În timp ce negociatorii americani se întorc la Viena pentru ceea ce ar putea fi o sesiune decisivă, secretarul de stat Antony Blinken a semnat mai multe derogări de sancțiuni legate de activitățile nucleare civile ale Iranului. Măsura inversează decizia administrației Trump de a le anula.

Derogările sunt menite să determine Iranul să revină la respectarea acordului din 2015, pe care îl încalcă de când fostul președinte Donald Trump s-a retras din acord în 2018 și a reimpus sancțiunile americane. Iranul spune că nu respectă termenii acordului pentru că SUA s-au retras primele din el. Iranul a cerut restabilirea tuturor scutirilor de sancțiuni care i-au fost promise în cadrul acordului pentru a reveni la conformitate.

Măsura de vineri ridică amenințarea cu sancțiuni împotriva țărilor străine și a companiilor din Rusia, China și Europa care au cooperat cu părțile nemilitare ale programului nuclear iranian în conformitate cu termenii acordului din 2015, cunoscut sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător sau JCPOA.

Administrația Trump pusese capăt așa-numitelor derogări „civ-nuke” în mai 2020, ca parte a campaniei sale de „presiune maximă” împotriva Iranului, care a început atunci când Trump a retras SUA din acord în 2018, plângându-se că acesta a fost cel mai prost acord diplomatic negociat vreodată și că a oferit Iranului o cale de a dezvolta bomba.

În calitate de candidat la președinție, Joe Biden a făcut din revenirea SUA la acordul nuclear o prioritate, iar administrația sa a urmărit acest obiectiv, dar s-au înregistrat puține progrese în acest sens de când a preluat mandatul în urmă cu un an. Oficiali ai administrației au declarat că derogările au fost restabilite pentru a ajuta la impulsionarea negocierilor de la Viena.

„Derogarea în ceea ce privește aceste activități este menită să faciliteze discuțiile care ar ajuta la încheierea unui acord privind o revenire reciprocă la punerea în aplicare deplină a JCPOA și să pună bazele pentru revenirea Iranului la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul JCPOA”, a declarat Departamentul de Stat într-o notificare adresată Congresului care a anunțat această măsură.

„Este, de asemenea, conceput pentru a servi intereselor SUA în materie de neproliferare și securitate nucleară și pentru a constrânge activitățile nucleare ale Iranului„, a precizat departamentul. „Este emisă ca o chestiune de discreție politică având în vedere aceste obiective, și nu ca urmare a unui angajament sau ca parte a unui quid pro quo. Ne concentrăm pe colaborarea cu partenerii și aliații pentru a contracara întreaga gamă de amenințări pe care le reprezintă Iranul.”

Exit mobile version