• China s-a alăturat Rusiei pentru a se opune continuării extinderii NATO.
  • Moscova și Beijingul au emis o declarație prin care au prezentat acordul lor asupra unor probleme în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de iarnă.
  • Vladimir Putin susține că puterile occidentale se folosesc de alianța de apărare NATO pentru a submina Rusia.

China s-a alăturat Rusiei pentru a se opune continuării extinderii NATO, în timp ce cele două țări se apropie una de cealaltă în fața presiunilor occidentale.

Moscova și Beijingul au emis o declarație în care au prezentat acordul lor asupra unor serii de probleme în timpul vizitei liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, la Jocurile Olimpice de iarnă.

Vladimir Putin susține că puterile occidentale se folosesc de alianța de apărare NATO pentru a submina Rusia. Declarația vine pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, pe care Putin neagă că ar intenționa să o invadeze.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cu toate acestea, aproximativ 100.000 de militari ruși rămân la granița cu Ucraina, care este o fostă republică sovietică. Liderul de la Kremlin, care a scris că rușii și ucrainenii sunt „o singură națiune”, a cerut Ucrainei să i se interzică aderarea la NATO.

Lunga declarație comună nu s-a referit în mod direct la Ucraina, cele două țări acuzând NATO că adoptă o ideologie a Războiului Rece.

Discuțiie, despre care Vladimir Putin a spus că au fost „foarte călduroase”, au avut loc înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Prietenie dintre cele două puteri ( Rusia și China) pare să nu aibă limite și nu există domenii de cooperare „interzise”, arată declarația.

Alianța de securitate

Cele două state s-au declarat „serios îngrijorate” de pactul de securitate Aukus dintre SUA, Marea Britanie și Australia.

Aukus, anunțat anul trecut, va permite Australiei să construiască submarine cu propulsie nucleară, ca parte a eforturilor de consolidare a securității în regiunea Asia-Pacific. Acest pact este considerat în mare parte ca un efort de a contracara China, care a fost acuzată de creșterea tensiunilor în teritoriile disputate, cum ar fi Marea Chinei de Sud.

Între timp, Rusia a declarat că susține politica Beijingului „O singură Chină”, care afirmă că Taiwanul autonom este o provincie separatistă care, în cele din urmă, va face din nou parte din China.

După cele discutate, cei doi lideri au luat prânzul, apoi au mers împreună la un spectacol-un mare spectacol.

Vladimir Putin este invitatul principal la Beijing pentru începutul Jocurilor de iarnă. Însă, mai importantă pentru această vizită este cooperarea și viziunea comună asupra ordinii mondiale pe care președinții Xi și Putin doresc să o arate.

Cu toate că, Ucraina nu a fost menționată, aceasta a fost în mod direct sugerată atunci când cei doi lideri au spus că se opun extinderii alianței NATO.

Pentru China, acesta este un echilibru delicat. Beijingul are relații politice și economice cu Ucraina. Orice atac militar al Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi dăunător pentru poziția președintelui Xi.

Pe fondul războiului de cuvinte din ce în ce mai mare, SUA au acuzat miercuri Rusia că plănuiește să pună în scenă un atac fals ucrainean pe care l-ar folosi pentru a justifica o invazie.

Însă, Rusia a negat că plănuiește să fabrice un atac, iar SUA nu a furnizat dovezi clare pentru a susține afirmația.