- Un grup de lobby pro-Israel din America a criticat postul de radio BBC din Scoția pentru că într-o emisiune din 13 decembrie s-a spus că Iisus a fost „palestinian”.
- Grupul este nemulțumit că nu s-a făcut o mențiune explicită la identitatea evreiască a lui Iisus.
- Organizația a spus că numele de Palestina a fost dat Israelului de către romani, ca o pedeapsă la adresa evreilor care se răzvrătiseră împotriva dominației romane.
Programul de radio Heart and Soul al BBC World Service a difuzat pe 18 decembrie o emisiune cu titlul „Black Jesus”, în care prezentatorul Robert Beckford a spus că Iisus era „palestinian”, fapt ce a generat nemulțumirea unei organizații pro-Israel, care spune că termenul a intrat în uz abia la 100 de ani după moartea Mântuitorului, relatează The Jerusalem Post.
În timpul emisiunii prezentatorul a explicat în mod pertinent că prezentarea artistică a lui Iisus ca blond și european este o inexactitate din punct de vedere istoric. Faptul că prezentatorul a folosit de mai multe ori, cu referire la Iisus, cuvintele „evreu palestinian din secolul I”, a provocat indignarea unei organizații israeliene din SUA, care a corectat exprimarea prezentatorului susținând că termenul „palestinian” nu ar fi potrivit fiindcă a intrat în uz abia la 100 de ani de la moartea pe cruce a Mântuitorului.
Comitetul pentru Acuratețe în Raportarea despre Orientul Mijlociu în America (The Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America – CAMERA) a criticat New York Times la începutul acestui an, menționând că „în timpul lui Iisus, Betleemul și Ierusalimul se aflau în ceea ce se numea în mod obișnuit Iudeea, iar Nazaretul în ceea ce se numea în mod obișnuit Galileea. Țara în care a trăit Iisus nu a primit numele Palestina decât în secolul al II-lea, după moartea sa. Astfel noțiunea de „Palestina secolului I este total fictivă”.
„În anul 132 d.H., la aproximativ 100 de ani de la răstignirea lui Iisus, evreii s-au luptat împotriva stăpânirii romane pentru a doua oară, o revoltă cunoscută sub numele de Revolta lui Bar Kokhba”, continuă raportul. „După ce romanii i-au învins pe evreii răzvrătiți în 135, aceștia au redenumit țara evreilor Palestina pentru a-i pedepsi pe evrei și pentru a-i da ca exemplu altor popoare care se gândeau să se revolte. Romanii au eliminat numele evreiesc Iudeea și l-au înlocuit cu numele unui dușman antic, pe care evreii îl disprețuiau. Filistenii au fost un popor de la Marea Egee dispărut, pe care evreii l-au detestat ca fiind necultivat și barbar”.
Organizația CAMERA este un puternic grup de lobby pro-Israel, cu sediul în Boston, care încearcă să minimizeze criticile aduse Israelului în mass-media SUA. Fondată de Charles Jacobs în urma invaziei Israelului în Liban din 1982, se definește a fi „o organizație de monitorizare și cercetare a mass-media, dedicată promovării unei prezentări exacte și echilibrate a Israelului și a Orientului Mijlociu”. CAMERA publică rapoarte pentru a contracara ceea ce numește „caracterizări frecvente inexacte și părtinitoare ale Israelului și ale evenimentelor din Orientul Mijlociu” despre care crede că pot alimenta prejudecățile la adresa Israelului și ale evreilor.
CAMERA a mai remarcat că referințe la Iisus ca „palestinian” au fost făcute și în ediția din 13 decembrie a emisiuni Sunday Morning a postului de radio BBC din Scoția, fără nicio mențiune explicită a identității evreiești a lui Iisus. Organizația a declarat că intenționează să solicite postului BBC printr-o cerere formală să clarifice inexactitățile istorice.